Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Riethandel van Rees vervangt asbestdak met subsidie provincie

Geplaatst op: 22 oktober 2014

Komende vrijdag wordt de feestelijke laatste handeling verricht aan een nieuw asbestvrij dak op een van de opslagloodsen van riethandel Van Rees in Genemuiden. Het bedrijf is daarmee een van de eerste bedrijven die met ondersteuning van de provincie Overijssel haar oude asbestdak vervangt voor een nieuw, asbestvrij alternatief. De provincie Overijssel wil asbestdaken op  bedrijventerreinen versneld aanpakken omdat zij een risico vormen voor de omgeving. In 2018 moet tachtig procent van alle asbestdaken op bedrijventerreinen in Overijssel zijn vervangen.

In de nacht van 30 september op 1 oktober 2013 brandde op het terrein van Van Rees een loods af. Hoewel daarbij geen asbest vrijkwam, was die brand voor de riethandelaar wel aanleiding om vier asbestdaken van loodsen op zijn terrein te vervangen. Daarbij heeft hij gebruik gemaakt van een subsidie van de provincie Overijssel. Gedeputeerde Ineke Bakker voor Milieu, Wonen en Financieel Toezicht: “Van Rees neemt hier als ondernemer zijn verantwoordelijkheid voor een schone en veilige leefomgeving. Hij is een voorbeeld voor andere ondernemers”.

De gemeente Zwartewaterland sluit aan bij de voortvarende aanpak van de provincie. De gemeente heeft haar ondernemers via diverse kanalen op de hoogte gebracht van de risico’s van asbestdaken en de mogelijkheden om deze met behulp van financiële regelingen te saneren. Wethouder Arie Speksnijder: “De komende tijd zullen wij bedrijven die op basis van onze  inventarisatie mogelijk een asbestdak hebben, actief en gericht benaderen.  Zo krijgen wij inzicht in de actuele stand van zaken en kunnen we gerichte ondersteuning bieden aan onze ondernemers op het gebied van asbestsanering”.

De provincie pakt asbestdaken op bedrijventerreinen aan omdat zij een potentieel gevaar zijn voor de gezondheid van mensen en voor de economie. De platen verweren waardoor kleine stofweefseltjes in de lucht kunnen komen, die gevaarlijk zijn voor mensen. Daarnaast kan het asbest bij brand verspreid raken in een wijde omgeving, waardoor – zeker op bedrijventerreinen – ook andere bedrijven het risico lopen stilgelegd te worden vanwege de risico’s.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500