Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
12 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Anders dan normaal na vijftien jaar nog springlevend

Geplaatst op: 28 oktober 2014

Anders dan normaal brengt totaalprogramma

Anders dan normaal bestaat vijftien jaar en de gemiddelde leeftijd van de koorleden is in die tijd meegegroeid. Daarom is het koor op zoek naar verjonging. “Jongeren zingen ons repertoire met onder meer nummers van Andre Hazes, Frans Bauer en Guus Meeuwis volop mee, maar worden geen lid. Jammer, want we zijn ervan overtuigd dat ze het bij ons geweldig naar de zin zouden hebben”, zegt secretaris Fré Sollie.

anders1Hij is een van de oprichters van het Genemuider koor en nog steeds zeer actief. Enthousiast vertelt hij over de optredens in bejaardencentra, feesttenten en op jaarmarkten en braderies. “Overal is het feest en zeggen mensen na afloop dat ze verrast zijn en een leuke avond hadden. Dat blijkt voor ons belangrijk. Wij zijn een feest- en sfeerkoor dat continu het repertoire aanpast aan het publiek. Vaak beslissen we tijdens de optredens wat we gaan zingen.”

Daarvoor is ervaring en professionaliteit nodig. En over beide eigenschappen beschikt Anders dan normaal volop. “De kern van ons koor is al vijftien jaar lid. Daarnaast hebben we altijd over zeer professionele apparatuur beschikt. Wij hebben alleen ruimte en een stopcontact nodig, de rest nemen we zelf mee. Met Bert Koster uit De Wijk hebben we nu ook weer een topdirigent. Geschoold aan het conservatorium én hij begrijpt precies hoe we willen klinken”, zegt Sollie.

Binnenkort schrijft hij daarom alle oud-leden van het koor een brief. Hij denkt dat velen weer zin in het zingen krijgen als ze Koster bezig zien. “Ooit hadden wij honderd leden. Dat was in onze bloeiperiode. Momenteel hebben we nog 45 leden. Allemaal nog zeer enthousiast, maar langzamerhand vergrijzen we wat. Wij zouden daarom heel graag nieuwe aanwas krijgen. De zoektocht daarnaar is overigens landelijk lastig. Overal zijn koren op zoek naar nieuwe leden.”

In de begintijd van het Genemuider koor speelde dat probleem niet. Uit alle hoeken en gaten kwamen de leden toelopen. “We waren wat nieuws. Een koor zoals Anders dan normaal bestond in de regio bijna niet. Bewust kozen we voor een andere aanpak: stokoude liedjes en modern repertoire, begeleid door een goede band en dan zorgen voor feest en sfeer. Dat is altijd goed gelukt.”

Zelfs zo goed dat de Achterhoekers van Normaal een keer aan de bel trokken. “Of we hun naam niet langer wilden gebruiken. Ze wilden zelfs de kosten die wij met ons briefpapier hadden gemaakt, terugbetalen. Sinds die tijd schrijven wij normaal, met een kleine letter n dus”, lacht Sollie.

Hij hoopt dat jongeren een keer sfeer komen proeven. Elke dinsdagavond repeteert het koor vanaf 19.30 uur in d’ Overtoom. De bijzondere sfeer rondom het koor is ook goed te zien op de nieuwe website www.andersdannormaal.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500