Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Oppositie-coalitiestrijd in raad

Geplaatst op: 31 oktober 2014

ZWARTEWATERLAND – “De opmerkingen van de oppositie aanhorende, lijkt het me wel makkelijk om daar nu ook in te zitten. Dan kan ik ook van alles afschieten”, zegt Margreet Bosma (CDA) als reactie op de kritiek van de begroting.

Astrid Dijkstra (PvdA) valt haar meteen in de rede: “Wij komen wel degelijk met alternatieven. Mits er dan ook serieus naar gekeken wordt.” Bosma gaat er niet op in en vertelt dat ze graag de regie willen houden in deze gemeente. “Als er alternatieven kunnen worden ingebracht, dan graag”, nodigt ze de oppositie uit.

John Smits (VVD) gaat zijn alternatieven niet vertellen. “Dan had de coalitie mij de kans moeten bieden met de collegebesprekingen om mee te mogen doen. We gaan nu naar een situatie die heel zorgelijk is voor de gemeente. U doet uw stinkende best, ik hoef het daar niet mee eens te zijn”, zegt hij.

De coalitie staat juist wél open voor alternatieven, vindt Tamme Spoelstra (CU). “Staan we open voor alternatieven? Natuurlijk!”, meldt hij. Hij heeft dan graag wel andere manieren, waarbij hij verwijst naar het wijzigingsvoorstel op de Cultuurnota, wat hij vorige week pas bij het begin van de vergadering kreeg.

“Sommige partijen lijken de urgentie niet te begrijpen, anders hadden ze wel ingestemd met begroting”, vindt Maarten Slingerland van de SGP. “Als we nu niets gaan doen, dan krijgen we een artikel 12-status.” Dat houdt in dat de gemeente dan onder financiële curatele komt. De gemeente krijgt van de Rijksoverheid dan extra geld in ruil voor een streng financieel toezicht. Astrid Dijkstra komt er nog even snel tussendoor bij Slingerland: “dat urgentiebesef is er zeker.”

Wethouder Visserman reageerde niet, omdat er geen vragen aan hem waren gesteld. Volgende week donderdag wordt de begroting door de raad, al dan niet gewijzigd, aangenomen.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500