Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Dankdag in Genemuiden

Geplaatst op: 5 november 2014

(door Enrico Kolk) De Dankdag voor gewas en arbeid vindt  vandaag (woensdag) in het hele land plaats. Ook in Genemuiden wordt dit gevierd. Diverse kerken houden één of meerdere kerkdiensten. Voor een deel van de beroepsbevolking een vrije dag, anderen werken gewoon door.  “Dankdag is een dag die afgezonderd wordt om God te danken”, vindt dominee Hogchem van de Gereformeerde Gemeente.

“God geeft veel, heel veel en dat is onverdiend. God neemt ook, soms heel veel en dat is nooit onrechtvaardig. En dan zegt Paulus in 1 Thessalonicenzen: ‘dankt God in alles’. En wie kan dat? Want we zijn geboren buiten het paradijs”, waarmee de predikant bedoelt dat iedereen zondaar is. Aan het begin van het vroegere oogstseizoen wordt biddag gehouden. Nog steeds is dat op de tweede woensdag van maart. “Wie dankdag wil houden met z’n hart moet een bidder zijn”, merkt Hogchem op. “En met de ware dankbaarheid krijg je ootmoedige mensen.”

Bart Knap, van de Albert Heijn in Genemuiden, opende vandaag zijn winkel niet. “Ik vind het mooi dat er een dag van dank is. Ik wil mijn personeel ook alle ruimte geven om die dag te vieren.” Coop Zwartsluis is die dag gewoon open. “Maar wie bij mij vrij wil omdat hij/zij ’s avonds naar de kerk wil, kan dat gewoon krijgen”, vertelt eigenaar Luuk Kleine.

Zijn Hasselter collega van de Emté, Ronald Mulder, opent die dag ook zijn winkel. “Of wij dicht gaan is hier geen vraag. We hebben die dag eerder meer dan minder klanten”, vertelt Mulder, die denkt dat de reden daarvan is dat een aantal mensen die dag vrij zijn.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500