Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Brandweer adviseert Zwitserse stookmethode

Geplaatst op: 1 december 2014

De dagen worden korter, buiten wordt het kouder; de open haard of kachel kan weer aan. Brandweer IJsselland adviseert u om uw schoorsteenkanaal schoon te houden en de houtkachel aan te steken volgens de Zwitserse methode. Zo kan er veiliger en schoner gestookt worden. Een vervuild of verstopt kanaal kan namelijk een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging veroorzaken.

Als er hout, kolen of olie gestookt wordt, komen onverbrande deeltjes in het rookkanaal terecht. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het kanaal en vormen een brandbare laag. Ontbranding van deze laag kan leiden tot schoorsteenbrand. Ook kan de schoorsteen verstopt raken door andere vervuiling, zoals vogelnesten. Omdat er dan weinig tot geen ‘trek’ meer is, kunnen verbrandingsgassen terugslaan in de kamer. Dit kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging.

Laat de schoorsteen vegen

Een schoon schoorsteenkanaal kan gevaarlijke situaties voorkomen. De schoorsteenveger verwijdert het vuil in de schoorsteen, maar controleert de schoorsteen ook op loszittende delen en scheuren. Laat de schoorsteen minimaal één keer per jaar vegen. Bij constant gebruik is het aan te raden om halverwege het stookseizoen de schoorsteen nog eens te laten vegen. Schakel een bedrijf in dat aangesloten is bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Schoorsteenvegers die zijn aangesloten bij deze bond hebben een toelatingsexamen afgelegd en zijn verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Houtkachel aansteken: de Zwitserse methode

Veel houtkachels worden aangestoken door een grote stapel hout en kranten in de kachel te leggen. Na het aansteken van deze stapel ontstaat er een groot en hard brandend vuur dat veel vieze rook veroorzaakt. Daarnaast brandt een grote hoeveelheid hout niet volledig. De brandweer raadt deze manier van stoken af en adviseert de houtkachel aan te steken door de Zwitserse methode toe te passen. Die methode wordt ook wel het ‘omgekeerde stoken’ genoemd. De methode zorgt er voor dat het vuur van bovenaf rustig begint te branden en de rookontwikkeling minimaal is. In de voorlichtingsfilm van Brandweer IJsselland kunt u zien hoe de Zwitserse methode werkt. De film is te vinden op www.vrijsselland.nl/brandweer.

 Toch een schoorsteenbrand?

Een schoorsteenbrand is te herkennen aan een loeiend geluid in het rookkanaal. Het vuur in de haard of kachel is te doven met droog zand. Zorg er daarom altijd voor dat er zand klaar staat. Het vuur in het rookkanaal blijft wel branden. Het is dan ook van belang om direct de schoorsteenklep of luchttoevoer te sluiten en de brandweer te bellen via 112. Blus nooit met water! Dit veroorzaakt namelijk enorme stoomvorming. Door de plotselinge druk kan het rookkanaal scheuren en kan er zelfs een explosie ontstaan. Meer informatie over brandveilig wonen, vindt u op www.brandweer.nl.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500