Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuidenaar loopt zes maanden stage op zee

Geplaatst op: 14 december 2014

Jan Albert aan boord van de Vijf Gebroeders (foto Erik Driessen)

Genemuidenaar Jan Albert de Jonge vertrekt vlak voor kerst naar Zuid-Amerika. Voordat hij daar aan komt, zit hij echter eerst wekenlang aan boord  van een vrachtschip. De Jonge loopt stage op een schip van een reder uit Sneek en is naar verwachting zes maanden weg uit Genemuiden.

De Jonge is in Genemuiden zeer actief op de Vijf Gebroeders. Begin dit jaar kwam hij bij de Stichting Promotie Genemuiden en sindsdien heeft hij veel vaaruren gemaakt. Dat past prima bij zijn opleiding aan de middelbare zeevaartschool. Daarvoor moet hij nu op stage. “Ik heb al een keer eerder stage  gelopen aan boord en dit keer ga ik voor mijn tweede stage zes maanden op pad. Eerst richting Engeland en vervolgens naar Zuid-Amerika. We doen onder meer Suriname aan.”

Bang voor eenzaamheid is de Genemuidenaar niet. “We zitten met twaalf man aan boord. Je werkt overdag en helpt de stuurman met zijn werkzaamheden, ’s avonds is er meestal tijd voor ontspanning. Dan kun je televisie of film kijken en lezen. En hopelijk is er ook internet aan boord, maar dat weet ik nog niet”, aldus De Jonge, die als stuurmansleerling stage loopt. “Dan help je met de ladingbehandeling, navigatie en veiligheid. Onderweg werk je samen met de matrozen aan dek, zoals verven en onderhoud plegen aan laadgerei. En dat zal er nu ongetwijfeld ook nog wel van komen.”

De Jonge hoopt na de stage een baan te kunnen krijgen als stuurman bij een rederij. Indien mogelijk doet hij op Genemuiden Actueel verslag van zijn werkreis.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500