Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Lezing over tramlijn Zwartsluis-Blokzijl

Geplaatst op: 12 januari 2015

Op een bijeenkomst van de Historische Vereniging Zwartsluis staat woensdag 21 januari de stroomtram verbinding tussen Zwolle en Blokzijl centraal. Harrie Scholtmeijer verzorgt in Sluuspoort een lezing over deze, toch wel bijzondere, tramlijn die in 1914 werd geopend en uiteindelijk slechts twintig jaar bleef bestaan. De bijeenkomst begint om 20.00 uur. De entree is voor leden van de Historische Vereniging gratis, van niet-leden worden een bijdrage gevraagd.

Scholtmeijer, geboren in Kampen en opgegroeid in Vollenhove, is in deze regio vooral bekend als auteur van het boek ‘Namen in de Noordoostpolder’ en heeft daarnaast nog zo’n 150 publicaties op zijn naam staan. Hij is dialectoloog en als zodanig ook schrijver van het Woordenboek van de Overijsselse Dialecten.

Hij heeft zich ook verdiept in de geschiedenis van de tramlijn. Opgezet door de NV Spoorweg-Maatschappij “Zwolle-Blokzijl”. In 2014 was het 100 jaar geleden dat er locomotieven en trams werden aangeschaft, stations en perrons gebouwd en een spoor aangelegd dat letterlijk meerdere waterwegen moest overbruggen. De tram was populair bij de boeren, vooral om op vrijdag naar de veemarkt in Zwolle te gaan. Maar halverwege de jaren twintig zette het verval al in. Vrachtwagens en autobussen boden steeds grotere concurrentie.

De grote crisis van de jaren dertig trof ook de noordwesthoek van Overijssel hard. De tramverbinding werd al snel een verlieslijdend spoorlijntje. Op Koninginnedag 31 augustus 1934 reed de laatste tram. Het is dus niet alleen van deze tijd dat projecten opgestart worden die tot een financieel debacle leiden en na korte tijd al als mislukt te boek gaan. De lezing van Scholtmeijer wordt ondersteund door veel foto’s, want van de tramlijn is veel beeldmateriaal bewaard gebleven.

 

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500