Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Herinneringen van een schoolmeester (3)

Geplaatst op: 26 januari 2015

En dan gaat de telefoon. Het is even half zeven. Zijn winterslaap wordt wreed verstoord. Het is Gerrie van de combigroep twee/drie. Ze kan er niets in houden, al vanaf gistermiddag niet. ‘Kruip er maar weer lekker in meid. We redden ons wel’. Het lijstje met invalkrachten, het laatste jaar toch al onrustbarend geslonken, werkt hij wel af, maar eigenlijk tegen beter weten in. Jolanda is in de vakantie al gestrikt door een collega. Greet kan onmogelijk op dit tijdstip oppas regelen. Als Wilma hoort dat het voor de combi twee/drie is, draait ze zich nog eens lekker om. Willien heeft een zoontje ziek thuis en morgen dus ook een probleem als ze als parttimer aan de bak moet. Jannie kun je eigenlijk alleen voor kleuters bellen. Toch maar gewaagd. ‘Het is voor jou’, hoort hij Piet zeggen. ‘O nee joh, ‘k heb verschillende afspraken, sorry hoor, overigens nog de beste wensen!’

Als hij zijn hond uitlaat beweegt de maatschappij zich aan de andere kant van het Zwartewater van hot naar her in een lang lint van licht. Een containerschip glijdt voorbij op weg naar de terminal in het achterland. Vissersschepen liggen in de buitenhaven dicht te vriezen. De verzamelde eenden bij het veer worden opgejaagd. Je bent een kooiker of niet. ‘Een klein rondje vandaag, makker, het baasje moet gauw naar school’. Weldra verdwijnt het achterlichtje van zijn fiets in de nevels van het stadspark.

Op school is het al behaaglijk. Als Rina binnenstapt gaat ze direct akkoord met de oplossing. Zij neemt groep twee/drie wel als hij haar groep acht voor z’n rekening neemt. Hoezo breed inzetbaar? In de personeelskamer is de koffie warm. Na een korte bezinning uit ‘Brood voor het hart’ verdwijnt iedereen naar de eigen klas, waar de allereerste nieuwe munten, euro’s genaamd, bijeengesprokkeld worden voor zending en adoptie. ‘Mooi geld, meester!’

Hij noemt zich de laatste jaren van zijn loopbaan vaak spottend ‘papierschuiver’. Op zijn bureau grijnst een stapel post met turbotaal: competentieprofiel, functiedifferentiatie, integraliteit, quick scan, benchmarking. Nadat hij om half vier een stapel rekenschriften heeft gecorrigeerd, loopt hij naar zijn directeurskamer en sorteert de post op urgentie. Wat leest hij daar in een advertentie? Het vak van schoolleider is leuk, afwisselend en kwalitatief hoogwaardig. Zijn gedroomde werkelijkheid!

’s Avonds laat maakt hij met de kooiker het korte rondje van die morgen goed. Voor het eerst sinds lange tijd hoort hij de bosuil in het stadspark. Zijn dag is weer goed.

Gerrit van Houwelingen

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500