Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
12 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Stoepverkoop… (column Erik Driessen)

Geplaatst op: 10 februari 2015

Stoepverkoop is het zaterdag in het centrum van Genemuiden. Je legt een kleedje neer, je plaatst er wat overbodige spullen op en de klanten stromen massaal toe. Van de opbrengst ga je een week op vakantie. Dat beeld had ik tenminste zelf ooit toen ik begon aan een loopbaan op rommelmarkten. Die start vond plaats in IJhorst, zo ongeveer het regionale centrum van de rommelmarkten. Van heinde en verre komen mensen daar een keer in de maand met hun overbodige spullen of met lucratieve markthandel tezamen. Voor dag en dauw overigens.

Zo sloot ik met een auto vol overbodige meubeltjes, oude grammofoonplaten en vergeelde boeken ook aan in een lange rij. Een vrijwilliger wees me de plek aan waar ik rijk ging worden. Ik drapeerde een kleedje op straat, dronk een kop koffie met de buurman voor een dag en stalde mijn spulletjes op commerciële wijze uit. De eerste koopjesjagers sloegen al toe voordat ik goed en wel klaar was. Een elpee ging voor een paar euro van de hand, voor een meubeltje incasseerde ik vijftien euro en iemand nam vier boeken voor vijf euro mee. In gedachten zag ik me al op de Canarische Eilanden liggen. Gouden handel hier in IJhorst.

De werkelijkheid bleek wat weerbarstiger. In de volgende uren verkocht ik nauwelijks meer iets. De broodjes waren snel op, de koffie van de buurman werd koud, het begon te regenen en steeds meer bezoekers dropen af. Volgens mij hield ik iets van 29,80 euro over aan de dag en daar moest ik het inschrijfgeld nog vanaf trekken. Toen ik aan het einde van de dag de spullen weer in dozen had geladen en naar de auto wilde brengen, wachtte mij een vervelende verrassing. Er hing een geel papiertje onder mijn ruitenwisser. ‘Fout geparkeerd’ of iets dergelijks stond er op. En veel erger nog: een bedrag van vijftig euro. De rommelmark van IJhorst had me kortom dik geld gekost.

En in IJhorst heb je nog het probleem dat er geen winkels zijn. Wat dat betreft is de Stoepverkoop natuurlijk beter geregeld. Voor wie niets op de kleedjes van de particulieren kan vinden, kan altijd nog terecht in het winkelbestand van Genemuiden. Maar pas wel op waar je de auto parkeert. 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500