Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Esther Fuite vindt dat iedereen moet kunnen sporten

Geplaatst op: 18 februari 2015

Esther Fuite begeleidt na de voorjaarsvakantie iedere woensdagmiddag jonge sporters die niet bij een sportvereniging terecht kunnen. Denk aan kinderen met ADHD, autisme of het syndroom van Down. Voorlopig heeft ze drie aanmeldingen. “Met vier kinderen kunnen we beginnen. Ik vind het belangrijk dat iedereen kan sporten en bewegen. Zelf heb ik er in ieder geval veel zin in”, aldus de jonge medewerkster van Fytac.

De Genemuidense studeerde aan de CALO in Zwolle, maar dan niet een alledaagse richting. “Pyschomotorische Therapie en Bewegingsagogie. Negen van de tien mensen vragen mij wat dat is…”, glimlacht Fuite, die uitlegt dat mensen met psychische problemen baat hebben bij deze vorm van bewegingswetenschappen therapie. Stages brachten haar in Nepal en Zwitserland, maar ook in Deventer.

In de koekstad ontstond eigenlijk het idee voor het initiatief in Genemuiden. “Met andere studenten liep ik daar stage bij  SportBedrijf Deventer, dat een aanbod verzorgt voor kinderen tussen 6 en 16 jaar die vanwege hun beperking moeilijk bij sportclubs terecht kunnen. Geweldig werk om te doen. Toen al bedacht ik me dat hiervoor in Genemuiden en omgeving ook ruimte is. Je kunt hier voetballen en zwemmen en in IJsselmuiden paardrijden, maar verder is het aanbod niet zo heel groot.”

Na overleg met buurtsportcoach Martijn Jansen en regiocoach aangepast sporten Loes Boetes kreeg het idee vastere vorm. Sportmix Genemuiden is nu ondergebracht bij Fytac, maar d’ Overtoom is straks het decor voor het sporten. “Kinderen uit deze groep en deze leeftijd vinden spel vaak leuker dan één specifieke sport. Daarom is het aanbod straks divers. Soms voetballen of hockeyen we, een andere keer gaan we met de trampoline aan de slag. Vergelijk het maar met gymles.”

Ze beseft dat ze niet meteen tientallen jonge sporters in de zaal zal hebben. “Dan zouden we ook veel vrijwilligers nodig hebben. Een groep van vier tot zes kinderen kan ik begeleiden. Dat moet lukken. Het enthousiasme bij scholen en organisaties is in ieder geval groot. Kinderen van zorgboerderij De Rietstulp komen een keer in de twee weken al sporten bij Martijn. Misschien kunnen we daarmee samenwerken. Eventueel is het ook mogelijk dat ik op locatie een training verzorg.”

Het mooiste zou uiteindelijk zijn dat er zoveel sporters zijn dat de groep naar niveau kan worden ingedeeld. Eerst maar eens een groep bij elkaar krijgen. “Het is belangrijk dat iedereen kan sporten. Deze groep heeft daar ook veel baat bij, maar kan nu op heel weinig plekken terecht. Daarom zou het mooi zijn als dit aanslaat en uitgroeit tot een structureel aanbod met evt. ook een groep oudere kinderen van 12-18 jaar. Zelf kan ik in ieder geval niet wachten om te beginnen.”

Interesse? Mail dan naar info@fytac.nl of bel met 38 56 999. De eerste maand betalen sporters maar 2 euro. Daarna zijn de kosten van 1 april tot de zomervakantie 16,26 euro per maand.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500