Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Opkomst wisselend bij stembureaus

Geplaatst op: 18 maart 2015

Foto's: John Poot. Tekst: Enrico Kolk

Waar in De Meente om 11.15 uur al 250 mensen hun stem uitgebracht hadden, waren dat er een halfuur daarvoor op de Kamperzeedijk nog maar 100. “Ik zit hier vakantie te houden”, grapt Alfred Beens, die voor het eerst stembureaulid is.

Bij de meeste stembureau’s brengen mensen tegelijk twee stemmen uit: één voor het waterschap (Groot Salland) en één voor de Provinciale Staten. Dat aantal loopt gelijk op, maar op de Kamperzeedijk niet meer. “Een meneer van 94 jaar wist niet dat er ook waterschapsverkiezingen waren”, vertelt Beens.  “Hij keek ook een beetje wazig”, valt voorzitter Simon Tol hem bij. Verdere problemen rondom de dubbele verkiezingen hebben ze nog niet meegemaakt: “Het komt allemaal wel goed”.

Op de Eben-Haëzerschool is het aantal stemmen voor beide verkiezingen ook niet meer gelijk. “Iemand had z’n stempas voor de provincie maar verscheurd. Hij dacht dat hij het wel met één pas afkon”, zegt Maarten Slingerland. Tja, dat mag niet, dus meneer mocht alleen voor het waterschap stemmen. “Ik had verwacht dat veel mensen van hun waterschap-pas geen gebruik zouden maken eigenlijk”, voegt Slingerland eraantoe. “Maar vrijwel iedereen komt toch met beide passen aan.”

In De Meente ‘loopt het de hele tijd eigenlijk wel door’, zeggen twee dames die het stembureau nauwlettend in de gaten houden. Veel bewoners van de Meente brengen daar hun stem uit. “We verwachten 1700 kiezers”, zegt Simon Heetebrij. Zoveel mensen zijn er opgeroepen om te stemmen, maar ze komen niet allemaal. Er is wel een bijzonderheid geconstateerd in De Meente. “Iemand had een volmacht uit Zwolle. En dat kan gewoon, want het is hetzelfde waterschap.” Mensen uit Zwartsluis mogen weer niet in De Meente stemmen (voor het waterschap) omdat die onder Reest en Wieden valt.n Een redelijk constante doorloop is er ook in De Schakel. “Het gaat hier goed”, zeggen de leden van het stembureau. Om 11.30 hadden daar 175 mensen hun stem uitgebracht.

Verwarring vanwege de dubbele verkiezingen krijgt geen kans in ’t Olde Staduus. “We hebben het hier helemaal prima”, vindt Helmich Post. “Ik doe de provincie, mevrouw Beens de waterschappen en mevrouw Van der Haar turft en let op dat de goede stembrief in de goede bus komt.”

Stemmen kan nog tot vanavond 21.00 uur.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500