Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 april 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Ooievaarsnest terug in Jutjesriet

Geplaatst op: 9 april 2015

Op 10 april wordt het ooievaarsnest in het natuurgebied Jutjesriet bij Hasselt teruggeplaatst. Medewerkers van Jutjesriet, een dagbestedingslocatie van Frion, kwamen hiervoor in actie. Zij kregen via buurtbewoners en andere kanalen de vraag of het nest niet teruggeplaatst kon worden. Tijdens een zware winterse bui werd het ooievaarsnest getroffen en kwam op de grond terecht.

Dankzij een belangeloze samenwerking tussen Staatsbosbeheer, WTK Hasselt, AGOS Medisch Advies BV en Frion wordt het terugplaatsen mogelijk. Staatsbosbeheer regelt de nieuwe paal voor het nest, WTK Hasselt zorgt dat de paal goed in grond komt. De medewerkers van Jutjesriet maakten een nieuw nest. En AGOS Medisch Advies BV stelt ieder jaar een hoogwerker beschikbaar zodat medewerkers van Jutjesriet jaarlijks het nest schoon kunnen maken.

Terugkerend ritueel

Elk voorjaar is het weer een genot om te zien hoe mannetjes ooievaars luid klepperend, met gespreide vleugels en vaak de snavel helemaal achterin de nek, de aandacht trekken van de vrouwtjes. Hoe de dik, gedrongen en grijze jongen uitgroeien tot mooie ooievaars op sierlijke hoge poten. Hoe ze uitvliegen en het lege nest gebruiken als landingsplaats.

 

Door het ooievaarsnest jaarlijks schoon te maken wordt voorkomen dat de top te zwaar wordt en kan het nest veel beter heftige buien doorstaan. Daardoor kunnen de ooievaars jaarlijks terugkeren. En kunnen veel buurtbewoners en natuurbewonderaars blijven genieten van dit terugkerende ritueel.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500