Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Leerlingen maken Zwartsluis veiliger

Geplaatst op: 30 april 2015

Goede verkeersoplossingen hoeven niet altijd duur te zijn. Dat bewijzen leerlingen van het Agnieten College donderdag. Zij presenteren oplossingen die de verkeerssituatie rond de school veiliger moeten maken. Wethouder Speksnijder maakt rond 15.00 uur het beste plan bekend. De winnaars mogen een middagje sedgwayen. “En wij gaan serieus naar dit voorstel kijken…”, kondigt Speksnijder aan.

Het groepje van onder meer Laurien, Sandro en Daphne boog zich over de situatie op de brug bij Slurink Watersport. Veel fietsers nemen daar de snelste weg met alle gevolgen van dien. De leerlingen stellen voor om de route daar wat te verkorten, zodat fietsers wel het pad moeten nemen. Bosschages moeten bijdragen aan de duidelijkheid.

Geen oplossing die tienduizenden euro’s gaat kosten, maar die wel resultaat oplevert. Precies wat het Agnieten College wil met dit verkeersproject. “Vanaf de bouw van deze school hebben wij gewezen op een aantal verkeersonveilige punten: het Buitenkwartier, de brug en de oversteek bij de Singel. Geld voor goede oplossingen was er niet. Daarom hebben wij gezegd dat leerlingen maar eens onderzoek moesten doen. Volwassenen denken vaak in onmogelijkheden, leerlingen komen met creatieve oplossingen. En belangrijker nog: zij zijn de ervaringsdeskundigen die dagelijks langs deze plek komen”, zegt Marisa Leoné van het Agnieten College.

De groepen scholieren namen het onderzoek serieus. Zij gingen de situatie bekijken, gingen in gesprek met belanghebbenden en kwamen met plannen. Die presenteerden ze donderdag op de bovenverdieping van school. Omwonenden mogen de plannen komen kijken. Leerlingen vertellen graag hun verhaal. Sommige wel heel graag. “Wij hebben een hele goede oplossing…”, sleurt Dewi van der Linde bezoekers bijna naar de presentatie van haar groepje. Zij zien de oplossing voor de brug in een afsluiting van het voetpad via een paaltje. Alleen belanghebbenden kunnen die met een sleutel naar beneden doen.

Het plan behoort volgens de driekoppige jury, waaronder Speksnijder, niet tot de beste voorstellen. Wel krijgt het groepje een taart voor de meest enthousiaste presentatie van de middag. Het moet gezegd: daar valt niets op af te dingen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500