Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Fytac mikt op honderd deelnemers ‘Nepal’-actie

Geplaatst op: 10 juni 2015

Esther Fuite werkte in 2012 vier maanden in Nepal

Fytac hoopt dat minimaal honderd mensen zich op 26 juni inzetten voor Nepal. Dat kunnen ze doen door deel te nemen aan een sponsorloop door het centrum van Genemuiden of een spinningmarathon op het Havenplein. “De aanmeldingen moeten nog op gang komen, maar we horen van veel mensen dat ze meedoen”, zegt Esther Fuite van Fytac.

Zij heeft zelf een band met Nepal. In dat Aziatische land dat onlangs werd getroffen door een allesverwoestende aardbeving liep ze in 2012 ruim vier maanden stage. “Wij moesten gymlessen op scholen verzorgen. Die worden in Nepal niet standaard aangeboden. Met ons programma gaven we les en gaven we handvaten waarmee docenten na ons vertrek ook les konden geven”, legt Fuite uit.

Na haar bijzondere stage hield ze vooral via Facebook contact met het land. Langs dat kanaal heeft ze gemerkt dat de situatie in ‘haar’ dorp meeviel. “Vooral het gebied rond de hoofdstad is zwaar getroffen en ik werkte toen drie uur daar vandaan. Huizen zijn wel beschadigd, maar over het algemeen niet heel zwaar. Leuk is dat drie mensen uit Nepal zich al hebben aangemeld voor ons evenement. Ik neem niet aan dat ze naar Nederland komen, maar ze waarderen het wel dat wij ons voor hen inzetten.”

Fuite was destijds zelf onder de indruk van het land. “De natuur is er prachtig en de mensen zijn heel vriendelijk en toegankelijk. Het gezin waar ik logeerde voel echt als familie. Verder is het land arm. En nu zijn ze natuurlijk op een verschrikkelijke manier getroffen.”

Het evenement van Fytac levert een kleine bijdrage aan de wederopbouw van het land. Daarom is de hoop op een grote deelname. “Wij hebben het Pieter Zandt College en het Agnieten College benaderd. Zij gaan ons evenement promoten. Dat geldt ook de sportverenigingen in Genemuiden en Welness Zwartewater. Het zou prachtig zijn als het Havenplein op 26 juni vol is. Daar vindt de spinningmarathon plaats. De sponsorloop maakt een rond via de Hema, de Simondsstraat en de Steenpoort terug naar het Havenplein.”

Toeschouwers en deelnemers kunnen bovendien een hapje en drankje kopen. Ook van die verkoop gaat de opbrengst naar Nepal.

Aanmelden kan tot 20 juni. Dat kan via www.fytac.nl Het is belangrijk om dat te doen omdat speciaal voor het evenement t-shirts worden gedrukt.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500