Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

22.000 handtekeningen tegen bezuiniging zwembaden

Geplaatst op: 16 juni 2015

Tekst en foto Teunie Rijfkogel

Het kan er één meer of minder zijn, maar de zwemverenigingen in Zwartewaterland wisten maar liefst 22.000 handtekeningen te verzamelen. Dinsdagmiddag werden ze overhandigd aan wethouder Dick Visserman. De bijbehorende boodschap is duidelijk: laat alle zwembaden in de gemeente behouden blijven.

Alvorens de kinderen vellen vol handtekeningen overhandigen, spreekt Roel Huls, voorzitter van de Stichting Zwembaden Zwartewaterland, de wethouder kort toe. Hij zegt dat de zwembaden hun best hebben gedaan en dat het nu de taak van de gemeente is om er iets mee te doen. Visserman bedankt de kinderen voor de handtekeningen en zegt het in de raad nogmaals te zullen bespreken.

Volgens Roel is het niet nodig dat er een zwembad dicht gaat. Hij wijst op de zakelijke overeenkomst die nog steeds van toepassing is en een looptijd heeft tot 2022. Bovendien is er een oplossing. Huls heeft een realistisch plan voorgelegd aan de gemeente waarmee alle zwembaden behouden kunnen blijven. “Het is een passend voorstel dat zich richt op de periode tot 2022. Het is nu aan de raad om ernaar te kijken, maar zelf heb ik er alle vertrouwen in.”

Het exploitatietekort waar de SZZ mee te kampen heeft is grotendeels op te lossen door kritisch te kijken naar het aanwezige personeel. Wel wijst Roel erop dat de grenzen van minder personeel vrijwel zijn bereikt. “Vaak wordt er gezegd dat er meer gebruik gemaakt moet worden van vrijwilligers, maar men vergeet de wetgeving. Vanuit de wetgeving zijn er bepaalde veiligheidseisen. Er zijn mensen nodig met diploma’s en mensen die eerste hulp kunnen verlenen. De veiligheid binnen de zwembaden mag niet in het geding komen. Er is dus een grens.”

Is er dan nog een voor de hand liggende oplossing? Roel denkt van wel. “Kijk eens naar het Ariën Prins van Wijngaarden Bad in Hasselt. Het bezoekersaantal lag in 2008 op 30.000 maar is inmiddels gestegen naar 50.000. Dit komt door Stadshagen. Men wil de kinderen niet in het donkere water van de Milligerplas laten zwemmen. Men kiest liever voor een zwembad waar toezicht is en dan is de keus voor Hasselt snel gemaakt. Hasselt ligt vlakbij en daarom denk ik dat de bezoekersaantallen nog verder zullen toenemen. Reken maar uit wat dit betekent voor de structurele inkomsten.”

Tot slot wijst hij nog op het belang van zwemmen. “Zwemmen is ontzettend gezond. Het is niet voor niets dat dokters het belang van zwembaden benadrukken. Het is goed voor de spieren en het uithoudingsvermogen. Misschien is het wel de gezondste sport van allemaal. Bovendien worden de zwembaden goed bezocht. Ze zijn onmisbaar binnen de gemeente.”

De toekomst van de zwembaden ligt nu echter in handen van de gemeente. Zullen ze alle drie behouden blijven? De tijd zal het leren.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500