Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemaal Veneriete open voor publiek

Geplaatst op: 17 juni 2015

Gelijktijdig met de openstelling van het stoomgemaal d’Olde Mesiene, de voorloper van gemaal Veneriete, opent het Waterschap Groot Salland op de zaterdagen 4 juli, 8 augustus, 12 september (Monumentendag) en 10 oktober tussen 10.00 en 16.00 uur de deuren van het elektrisch aangedreven vijzelgemaal Veneriete aan de Kamperzeedijk. Tussen beide gemalen ligt een nieuw aangelegde voetgangersbrug.

Met een capaciteit van 165m3 per minuut bemaalt gemaal Veneriete sinds 1961 de polder  Mastenbroek. De Veneriete is een afwateringskanaal en loopt van het Venerietegemaal aan de Kamperzeedjik naar het Zwarte Meer. Tot 1856 werd het overtollige water van de polder Mastenbroek met inzet van een windmolen  afgevoerd. In 1856 werd het Stoomgemaal Mastenbroek gebouwd. Dit gemaal werd in 1961 vervangen door het elektrische gemaal Veneriete. Het oude stoomgemaal Mastenbroek is naast het nieuwe gemaal blijven staan.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500