Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

In de prijzen met opruimactie

Geplaatst op: 19 augustus 2015

Tekst en foto's: Enrico Kolk

De zwerfvuilopruimactie van Jan en Marry Oostijen, die ze hielden in juli, is verkozen tot ‘opschoonactie van de maand’. Vanmiddag reikte de ROVA daarom een prijs uit. Vanwege ziekte konden Marry en een andere helpster daar niet bij zijn.

Aan de actie deden vier mensen mee. Dat dit aantal niet hoger was, ligt volgens de organisatoren waarschijnlijk aan het weer. “Het was toen een erg warme dag”, vertelt Willy Tuinman, die ook meehielp. Toch weerhield het de vier er niet van om bezig te gaan. Materiaal daarvoor kregen ze van de ROVA. Jan en Marry vroegen dat eind juni aan. “Wij faciliteren dat”, vertelt Petra Streng van de ROVA. “We stellen dan een bus met inhoud gratis ter beschikking. Ook nemen wij het verzamelde afval mee.”

Wethouder Speksnijder is blij met dit soort acties: “De kwaliteit van de leefomgeving gaat naar beneden als er zwerfvuil ligt. Dit draagt bij aan het verbeteren daarvan. In het verleden wezen mensen daarvoor snel naar de gemeente.” Dat inwoners nu zelf aan de slag gaan, heeft volgens de wethouder alles te maken met de ‘participatiesamenleving’.

Jan Oostijen vertelt geïnspireerd te zijn door Godfried Bomans. “Die schreef al in 1972 een boekje over zwerfvuil. Hij schreef toen dat we in Nederland geen besef hebben dat de aarde van ons allemaal is.” Ook wees de schrijver op de gezamenlijke verantwoordelijkheid in het opruimen. “In Genemuiden zeggen ze nogal gauw dat de gemeente het maar moet doen”, vindt Jan.

Speksnijder hoopt dat het initiatief navolging vindt. Dat moet, volgens Oostijen, wel gaan lukken. “Het werkt aanstekelijk.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500