Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuiden heeft zijn oude raadstafel terug

Geplaatst op: 20 augustus 2015

“Dat is ‘m dan”, zegt de medewerker van het Rijksmuseum droog nadat de oude raadstafel van de gemeente Genemuiden helemaal is uitgepakt en in het Historisch Centrum Genemuiden staat. Dat blijkt nog een behoorlijke klus, want de tafel is in onderdelen vervoerd. Een aanvankelijk tafeltje van geringe afmetingen groeit dan toch uit tot een indrukwekkende tafel. Je ziet de burgemeester en zijn schepenen er zo om heen zitten.

Tussen 10.00 en 10.30 uur zou de tafel arriveren bij het Historisch Centrum. Om even over 10.00 uur rijdt er een grote vrachtwagen de straat in. Een bierwagen van Heineken. “Ik kan me best voorstellen dat hij daarin wordt vervoerd. Perfect geconditioneerd…”, klinkt het, maar de toch aantrekkelijk uitziende vrachtwagen zet de versnelling in de achteruit. En dus blijft het nog even wachten.

Iets voor half elf komt er een nieuwe vrachtwagen om de kerk heengereden. De massaal uitgerukte regionale pers zet de camera’s in de aanslag en dit keer blijkt de wagen inderdaad uit Amsterdam afkomstig. Lelystad eigenlijk. “De tafel is in 1646 gemaakt in opdracht van de gemeente, maar die verkocht hem in 1895 aan een rijke familie. Die verkochten hem vervolgens per veiling in 1938 aan het Rijksmuseum. De tafel heeft ook in het museum gestaan, maar de laatste decennia staat hij in een depot in Lelystad”, legt Sijm van Lente van het Historisch Centrum uit.

Dan gaat de achterklep van de wagen uit. Het is even zoeken naar de tafel, want het is geen exemplaar waar de huidige gemeenteraad om heen zou kunnen vergaderen. De met witte handschoenen uitgeruste medewerkers van het vervoersbedrijf brengen hem vervolgens in onderdelen naar binnen. Onderdeel voor onderdeel wordt opgebouwd en uiteindelijk staat er een pronkstuk. Voorzien van het authentieke wapen van de gemeente.

Een sinecure om de tafel naar Genemuiden te krijgen was het niet. Daar zijn jaren overheen gegaan voordat het Rijksmuseum wilde meewerken, vertelt Van Lente. “Je moet bovendien de ruimte conditioneren. Luchtvochtigheid, licht en temperatuur moeten precies zijn afgesteld. In de oude raadszaal van Genemuiden kan dat. Dan moet je veel investeren.”

Op 2 september volgt de officiële opening van een nieuwe expositie. Dan kan Genemuiden zijn oude relikwie bekijken.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500