Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemusiment belangrijk voor Genemuider musea

Geplaatst op: 31 augustus 2015

Genemusiment is ook uitgegroeid tot een belangrijke dag voor de Genemuider musea. “Er is altijd veel volk op de been en dat is een mooie gelegenheid om te laten zien wat je in huis hebt”, zegt Jannie Bakker van Historisch Centrum Genemuiden. De voormalige Oudheidskamer hoopt bovendien ook veel in huis te halen. Daarvoor staat Tussen Prul en Pronk op de agenda.

Historisch Centrum Genemuiden viert dit jaar haar veertigjarig bestaan. Het bestuur zocht daarom naar een aantal ‘leuke dingen’. “Zo ontstond ook Tussen Prul en Pronk wat gestoeid is op Tussen Kunst en Kitsch. Tijdens Genemusiment is de bekende taxateur Estié uit Kampen aanwezig om ingebrachte spullen te beoordelen. Wij hopen natuurlijk op een lange rij mensen”, zegt Jannie Bakker. En mocht er toevallig een stuk van historische waarde voor Genemuiden tussen zitten, dan zou dat helemaal bijzonder zijn. Dat is echter niet de achterliggende gedachte van de activiteit.

Ook het Tapijtmuseum bruist dit jaar extra tijdens de tiende editie van Genemusiment. Er is ‘muziektapijt’ met het duo Glithero en tapijtknopen met Roos Meerman. Bovendien zijn er volop demonstraties van oude ambachten, zowel binnen als buiten het museum. Ook bij de petroleumkelder is een expositie te zien.

Buiten Tussen Prul en Pronk is er in het Historisch Centrum nog meer te doen. Gert Jan Westhoff organiseert weer stadswandelingen met een bezoek aan de Oude begraafplaats. In de tuin lezen dialectschrijvers verhalen voor. “En natuurlijk is de expositie ‘Het bestuur van Genemuiden door de eeuwen heen’ open. Met als hoogtepunt de oude Raadstafel die onlangs van Lelystad naar Genemuiden is vervoerd. Die staat ondertussen op zijn plek. De officiële opening is komende woensdag”, vertelt Bakker. En met een verwijzing naar Tussen Prul en Pronk: “Dit is natuurlijk een echt pronkstuk.”

Het complete programma van Genemusiment valt binnenkort bij iedereen op de deurmat. Huis-aan-huis wordt een fraai magazine verspreid. Ook is er meer informatie op www.sceggenemuiden.nl.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500