Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Onweer trekt over Genemuiden

Geplaatst op: 31 augustus 2015

(door John Poot) Afgelopen nacht trokken felle onweersbuien over Nederland. Het zwaartepunt lag vooral in Zeeland, N-Brabant, Utrecht, Gelderland en het oostelijke deel van Overijssel. Ook in Genemuiden hebben wij er wat van meegekregen.

Rond twaalf uur vannacht trok de bui langs Genemuiden. Het leverde aardig wat onweersflitsen op, maar echt zwaar was het niet. In Genemuiden waren meer CC ( dat wil zeggen Cloud to Cloud bliksemschichten in de wolk zelf)te zien. Op sommige plekken in Nederland vielen er hagelstenen van 3 tot 5 cm groot en  ruim 80mm aan regen. In Genemuiden is er aan neerslag ongeveer 20 mm gevallen.

Vanochtend rond de klok van half negen, waren en bijzondere wolken te zien. Wolken met een golvende structuur. Deze wolken worden in weerjargon Undulatus asperatus genoemd.

Een korte uitleg over deze wolkensoort. De golvende structuren worden veroorzaakt door afwisselende op- en neerwaartse luchtbeweging die soms ontstaan na de doortocht van felle onweersbuien. Koude en warme lucht glijden langs elkaar en op het grensvlak ontstaan deze wonderlijke wolken. Vergelijk het  met olie en water: die mengen ook niet.

Maar we zijn er nog niet vanaf met dit weer, het wordt vanmiddag weer zonnig en omdat de lucht nog zeer vochtig is wordt het drukkend warm. Met een temperatuur van ongeveer 28 graden. Deze warmte wordt de voedingsbron voor nieuwe onweersbuien. Het begint in de namiddag in het zuidwesten van Nederland en in de loop van avond ook het onze omgeving aan doen. Hoe zwaar ze worden is nu nog moeilijk te zeggen. Vanaf morgen is de hitte voorbij. En bepalen zon en stapelwolken met af en toe een bui het weerbeeld.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500