Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Eeuwenoude raadstafel fungeerde ooit als eettafel

Geplaatst op: 2 september 2015

Burgemeesters openen expositie met wijn.

“Historisch moment”, zegt Gert Jan Westhoff als oud-burgemeester Rietkerk van Genemuiden en burgemeester Bilder van Zwartewaterland een teug wijn uit een oude drinkhoorn nemen. “Het is misschien wel voor het eerst sinds 1842 dat iemand hier een slok wijn uit drinkt”, aldus de historicus. Met de teug openden de burgemeesters de tentoonstelling over het bestuur van Genemuiden door de jaren heen.

In een vol Historisch Centrum Genemuiden vertelde Westhoff over het pronkstuk van die expositie: de oude raadstafel met gemeentewapen van Genemuiden uit de 17e eeuw. Al sinds 1975 zijn er pogingen ondernomen om de tafel tijdelijk naar Genemuiden te krijgen. De hoop was al opgegeven toen Westhoff in aanraking kwam met parketmaker Timmerman, die ingangen heeft bij het Rijksmuseum. Via hem drong Westhoff wel door tot de directie en kon de tafel uiteindelijk naar Genemuiden komen.

Je zou er een boek over kunnen schrijven en dat heeft Westhoff ook gedaan, maar dan vooral over de speciale tafel. Daar rondom heen is een publicatie uitgebracht. En vanaf zaterdag kan het publiek de nieuwe expositie bekijken. Voorwaarde van het Rijksmuseum overigens, onthulde de historicus. De raadstafel moest onderdeel worden van een evenement.

Zo is de tafel terug op de plek waar hij honderden jaren terug al stond. Het raadshuis stond toen op de parkeerplaatsen tegenover het Historisch Centrum. Later verhuisde de tafel mee naar de Langestraat waar hij de brand in het stadhuis aldaar doorstond. Uiteindelijk verkocht de gemeente het aan een rijke familie. Westhoff spoorde een nazaat op. “Wij mogen de tafel nu alleen met witte handschoenen aanraken, maar zij vertelde dat ze er huiswerk aan heeft gemaakt en dat de familie gewoon aan deze tafel at.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500