Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bieb strijdt tegen laaggeletterdheid

Geplaatst op: 7 september 2015

De Bibliotheek in Zwartewater is de strijd aangegaan aan met laaggeletterdheid. Tijdens de Week van de Alfabetisering is er veel aandacht voor de ‘stille probleem’. Meer dan 100.000 mensen in Overijssel zijn laaggeletterd. Dit wordt ook wel functioneel analfabetisme genoemd: het lees- en schrijfniveau is zo laag dat men zich niet zelfstandig kan functioneren in de geletterde maatschappij. Tijdens de Week van de Alfabetisering (7 t/m 13 september) wil de Bibliotheek Zwartewaterland zien wat het probleem inhoudt en wat zij er tegen doen.

Wat is laaggeletterdheid? Wat doet de bibliotheek?

Je zou het niet zeggen: maar liefst één op de negen inwoners van Nederland is laaggeletterd. Hiervan is driekwart van Nederlandse afkomst. Zij hebben minder kans op werk, een goede gezondheid en een gelukkig leven. De bibliotheek stimuleert persoonlijke ontwikkeling. Maar daarvoor moet je meestal wel kunnen lezen. Daarom besteedt de bibliotheek zoveel aandacht aan leesbevordering en taalontwikkeling, al vanaf het eerste levensjaar. Sommige mensen hebben door uiteenlopende oorzaken niet goed leren lezen en schrijven. Of ze zijn het verleerd. Zij zijn welkom bij het Taalpunt, dat tegenwoordig in veel bibliotheken is gehuisvest. Daar worden ze verder geholpen, bijvoorbeeld met oefenmateriaal, een cursus of een taalmaatje.

Week van de Alfabetisering

De Week van de Alfabetisering is door Stichting Lezen & Schrijven in het leven geroepen om laaggeletterdheid beter op de kaart te zetten. Er is namelijk geen tijd meer te verliezen: het is ‘Tijd voor Taal!’. Lezen en schrijven is namelijk essentieel voor de toekomst van iedereen. Tijdens de Week van de Alfabetisering wordt er een week lang de focus gelegd op Lezen en Schrijven, op Taal.

Activiteiten – TaalpuntXtra

Tijdens de Week van de Alfabetisering wordt er onder de naam TaalpuntExtra een nieuwe activiteit in Zwartewaterland opgestart. Onder het genot van een kopje koffie of thee wordt er geoefend met het spreken. Elke TaalpuntExtra bijeenkomst heeft een thema en met ondersteuning van vrijwillige (geschoolde) taalcoaches gaan de deelnemers met elkaar in gesprek. Binnen de gemeente Zwartewaterland weten al veel mensen de weg te vinden naar het Taalpunt in de Bibliotheek. Vaak wordt er onder begeleiding van een taalcoach geoefend in het spreken en schrijven van de Nederlandse taal.

Elke tweede donderdag van de maand kan iedere inwoner uit de gemeente Zwartewaterland, die moeite heeft met spreken, nu ook vrijblijvend terecht bij TaalpuntExtra. De eerste bijeenkomst is op donderdag 10 september van 18.45 – 19.45 uur in de Bibliotheek te Hasselt. Het thema is dan “Waar kom jij vandaan?” Wethouder Krol zal kort vertellen over de gemeente Zwartewaterland en zijn rol als wethouder. Daarna krijgen andere deelnemers aan het TaalpuntExtra de kans om te vertellen over het land/gebied waar zij geboren zijn. Wat zijn de verschillen? Is het leuk om hier te wonen? Opgeven is niet noodzakelijk en er zijn geen kosten aan verbonden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elly Potgieter, taalpunt@bibliotheekzwartewaterland.nl tel: 06-29232140

Woezel & Pip

Stichting Lezen & Schrijven organiseert in samenwerking met Boekstart een Woezel & Pip Voorleesrecord. Ook in Zwartewaterland zijn er peuterspeelzalen en kinderdagverblijven die bij de Bibliotheek Zwartewaterland het speciale Woezel & Pip pakket hebben afgehaald met daarin de speciale Woezel & Pip uitgave ‘Circus Woepi’. Deze uitgave is speciaal voor de Week van de Alfabetisering ontwikkeld door het familiebedrijf Dromenjager. De Dromenjager is het familiebedrijf van Dinand en Lucy Woesthoff, zij maken tegenwoordig de serie Woezel & Pip, de geesteskindjes van Guusje Nederhorst. Dit jaar is voor het eerst ook samengewerkt met Boekstart.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500