Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
12 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Oude kruik terug in Wieden

Geplaatst op: 14 september 2015

De meesten zouden hun voet terugtrekken. Jacques Zijlstra niet. Hij voelde ruim dertig jaar geleden bij het opklimmen in de boot iets hards onder zijn voeten. Een piespot misschien, dacht de Kampenaar terwijl hij met zijn teen het voorwerp uit het water van de Belterwijde haalde. Het was echter een oude kruik, vermoedelijk afkomstig uit het verdronken dorp Beulake.

Thuis maakte Zijlstra de kruik meteen schoon. Ze bleek nog helemaal gaaf en mooi. “Ik vond het direct een hele mooie kruik, heel bijzonder. Natuurlijk ook omdat ik ‘m van de bodem had gevist. Dat maak je niet iedere dag mee.” Ook Zijlstra’s vrouw kon de kruik waarderen en zo vond de stenen kan een plekje in huis. “Op de vensterbank, met bloemen op tafel, paastakken erin, zeg het maar. Ieder jaar haalde mijn vrouw de kruik wel weer tevoorschijn en maakte ze er met haar prulletjes en dingetjes een mooi hoekje mee.” Het gezin verhuisde van Barneveld naar Elburg en weer terug naar Kampen en iedere keer verhuisde de kruik mee. “Nooit kapot gevallen gelukkig, terwijl met kinderen en later kleinkinderen een ongeluk in een klein hoekje zit”, aldus Zijlstra lachend.

Hoewel de kruik prachtig stond te pronken in de huiskamer van de familie Zijlstra, voelde de heer des huizes altijd wel dat het voorwerp ‘niet van hem was’. “Ik had de kruik opgevist uit de Belterwijde, het was niet van mij. Het was van het gebied, zo voelde ik dat. Ik heb hem ook nooit laten taxeren bijvoorbeeld. Dat interesseerde mij niet, ik wilde dat de kruik uiteindelijk weer terug zou keren naar het gebied.” In Kampen kwam Zijlstra naast een gids van Natuurmonumenten te wonen. “Door Bas Bastiaan, gids bij Natuurmonumenten, is het balletje eigenlijk gaan rollen. Ik zei tegen hem dat ik ooit een kruik had gevonden tijdens een vaartocht op de Belterwijde en hij was direct geïnteresseerd.” Bastiaan vond de kruik vooral bijzonder omdat ze nauwelijks beschadigingen heeft.

Begin juli werd de oude kruik officieel overhandigd aan de beheerder van het bezoekerscentrum, Bernadette Haverkort. Ook zij is indruk van de perfecte staat waarin de kruik verkeert. De kans bestaat dat de kruik afkomstig is uit het verdronken dorp Beulake. “In de vitrine in het bezoekerscentrum in Sint Janklooster staat de kruik van de familie Zijlstra nu te pronken naast andere voorwerpen die in het water gevonden zijn. “Bezoekers zijn meer en meer geïnteresseerd in dit soort historische streekverhalen. Ook de metalen toren  in de Beulake, het kunstwerk heeft veel aandacht van publiek.”

Wie de herinneringen aan het dorp wil zien, kan mee met de excursieboot van Natuurmonumenten. Alle excursies komen langs de plek. Ook is er dit najaar nog een speciale vaartocht naar het Verdronken Dorp, waarbij ook getracht wordt om nieuwe overblijfselen op te vissen. Kijk voor de agenda op www.dewieden.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500