Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Samen Zwartsluis, straks Samen Genemuiden

Geplaatst op: 17 september 2015

Ondanks de regen gingen tien mensen gewapend met paraplu donderdagmiddag de straat op in Zwartsluis. In het kader van het project ‘Samen Zwartsluis’ wilden bestuursleden van Icare, IJsselheem, Frion, RIBW en de gemeente Zwartewaterland weten van de Sluizenaren missen op het gebied van welzijn en zorg.

Projectleider Changuna Bijvank: “Wij hebben soms al moeite met het volgen van de nieuwe zorgregels die opgelegd zijn door Rijksoverheid. Wie komt nog in aanmerking voor welke zorg. Burgers snappen het misschien wel helemaal niet meer. Vandaag hopen we te horen wat wij kunnen doen om de zelfstandigheid van zorgvragers te verbeteren.” Concreet betekent dat dat zorgvragers wel steeds langer thuis moeten wonen, maar dat ze voor informatie over zorg en andere zaken terecht kunnen bij bijvoorbeeld een informatiepunt. Of dat in kaart wordt gebracht wie kan helpen wanneer je hulpbehoevende moeder de medicijnen zelf niet op kan halen bij de apotheek.

Hulp aan elkaar bieden is in de gemeente Zwartewaterland bijna vanzelfsprekend, maar door de verschillende organisaties beter met elkaar samen te laten werken en ook burgers attent te maken moet de zelfredzaamheid van zorgvragers vergroot worden, hopen de vijf partijen. En dat leidt uiteindelijk naar minder zorggebruik waardoor de zorg goedkoper wordt.

Volgens Bijvank zijn vrijwilligers enthousiast. “Zij zijn vooral voor betere samenwerking tussen zorgaanbieders. Nu gebeuren zaken dubbel.” Het initiatief van het project komt van de gemeente Zwartewaterland. Wethouder Gerrit Knol: “Er verandert veel in de zorg, maar wij willen als gemeente geen dingen opleggen van ‘zo moet het’. Wij willen de bal bij de inwoner leggen en vragen ‘hoe ziet u het?’. Dat hoop ik vandaag te horen. Burgers snappen dat er bezuinigd wordt, de gemeente heeft niet veel negatieve reacties gehad op de veranderingen. Samen met de burger willen we de zorg goedkoper en efficiënter inrichten. Eigenlijk is het alles wat voorheen gewoon en vanzelfsprekend was vergeten en opnieuw beginnen.” Knol noemt als voorbeeld de vervoersvoorzieningen. “Nu rijden soms twee of drie taxi’s van verschillende zorgorganisaties naar het Zwolse ziekenhuis om mensen te brengen. Dat kan beter als er samengewerkt wordt. En dan is het direct goedkoper.”

Het project loopt tot september 2016 en moet dan op eigen benen staan. De vijf partijen hopen dat er dan een samenhangend aanbod van dagbesteding is, vervoersvoorzieningen zijn gebundeld, er een loket voor aanbod van ondersteuning en zorg is, avond- nacht en weekenddiensten gebundeld zijn en dat welzijnswerk en activiteiten van vrijwilligers ondersteund en begeleid wordt. Het project zal ook in Genemuiden en Hasselt uitgerold worden.

 

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500