Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kunstwerk rotonde heet Met Elkaar Verweven

Geplaatst op: 19 september 2015

Met Elkaar Verweven. Dat is de titel van het nieuwe vier meter hoge kunstwerk op de rotonde aan de Genemuider Randweg. Burgemeester Bilder onthulde het opvallende werk van kunstenaar Ron van de Ven zaterdagochtend. Het werk verbeeldt de tapijthistorie én de identiteit van Genemuiden.

De onthulling vond plaats tijdens de familiedag van Cotap. Dat bedrijf bestaat 75 jaar en schenkt ‘Met Elkaar Verweven’ aan de lokale gemeenschap. De achterliggende gedachte is dat Cotap zonder industrie en inwoners van Genemuiden geen jubileum had kunnen vieren. Het kunstwerk verwijst naar de bijzondere historie van de Tapijtstad en de gemeenschapszin onder de inwoners.

Cotap werkt al meer dan een jaar aan het plan. Dankzij medewerking van gemeente en Rijkswaterstaat bleek realisatie uiteindelijk mogelijk. Voor begeleiding van het proces nam het bedrijf Henk Laarakkers uit Hasselt in de armen. Als voormalig medewerker van Kunst & Cultuur Overijssel heeft hij veel ervaring met de realisatie van kunstwerken. Hij was meteen enthousiast. “De aandacht voor kunst in de openbare ruimte is in de gemeente Zwartewaterland de laatste jaren door allerlei oorzaken niet erg groot. Dat een bedrijf het initiatief neemt om zo’n prominente plek met een kunstwerk te markeren en cachet te geven vind ik fantastisch”, zegt Laarakkers.

Hij selecteerde een aantal kunstenaars die volgens hem geschikt waren voor de opdracht. Zij moesten hun werk baseren op belangrijke Genemuider pijlers als historie, tapijt, samenwerken en geloof. Uiteindelijk bleven er drie kandidaten over, waarna Cotap en Laarakkers eensgezind voor het werk van Ron van de Ven uit Tilburg kozen. “De basis vormt een bundel biezen waaruit iets bijzonders ontstaat. Een heel krachtig symbool voor de geschiedenis en de hechte gemeenschap van Genemuiden. Eén bies knakt uiteindelijk in de wind, een heel veld blijft overeind staan. Samen sta je sterk.”

Laarakkers noemt Met Elkaar Verweven een ‘abstract en spannend’ kunstwerk. “Op ieder moment van de dag zie je er een andere betekenis in. De lichtval heeft invloed op het kleurrijke kunstwerk. Vanuit alle richtingen kijk je anders op het werk. Bijzonder is dat Van de Ven een voor de kunst revolutionaire laser- en buigtechniek gebruikt. Daarin vind je ook het innovatieve karakter van de tapijtindustrie terug. Met Elkaar Verweven is wat mij betreft een prachtige verbeelding van de Genemuider identiteit.”

En dat is wat Cotap belangrijk vindt, zeggen de directeuren Klaas en Alfred Bakker. “Dit is een werk waarin je iedere keer iets anders ziet. Een prachtige entree van Genemuiden en het industrieterrein. Met Elkaar Verweven bundelt de geschiedenis en de vernieuwingsdrang van onze ondernemers.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500