Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Totale maansverduistering aanstaande

Geplaatst op: 21 september 2015

(door John Poot) In de nacht van maandag 28 september vindt een totale maansverduistering plaats. De eclips is in zijn geheel bij ons ook zichtbaar (als we tenminste helder weer hebben). De maansverduistering begint om 02:11u, de totale eclips begint om 04:11u maximum (totaal verduistert) eclips 04:47u de totale eclips eindigt om 05:27u en de maansverduistering eindigt om 07:24u.

Een maansverduistering doet zich voor als de zon-aarde-maan  op een lijn staan. Normaal weerkaatst de maan het licht van de zon naar de aarde, maar tijdens de verduistering staat de aarde in de weg en ontvangt de maan geen zonlicht. Op dat moment hebben we ook nog te maken met een supermaan. De maan staat dan zeer dichtbij de aarde namelijk ‘maar’ 356.877 km.

We hebben 28 september te maken met de vierde bloedmaan is twee jaar tijd. (1ste 14 april 2014, 2de 8 oktober 2014, 3de 4 april 2015 en 4de op 28 september) volgens sommige is dit een teken van de eindtijd zoals beschreven is in het oudtestamentische Bijbelboek Joël 2  vers 28-32. Daar ga ik het niet  over hebben, dit is aan een ieder voor zich om daar een oordeel aan te geven.

Maar waarom kleurt de maan rood als hij recht achter de aarde bevindt. Hier een kleine uitleg. Dit heeft te maken met indirect zonlicht. Sommige lichtgolven van de zon vallen door de aardatmosfeer en worden hierdoor een beetje afgebogen en kunnen hierdoor toch de maan bereiken.

Dit effect is sterker voor licht met een lange golflengte (rood licht) dan voor licht met een korte golflengte (blauwe licht). Het gevolg is dat een gedeeltelijk rood zonlicht wordt afgebogen in de aardatmosfeer en dan op de maan kan vallen en daardoor rood kleurt. Het licht met een korte golflengte (blauwe en de meeste andere kleuren) de maan niet meer kunnen bereiken.  Gemiddeld is er in Nederland een zichtbare of gedeelte zichtbare maansverduistering per jaar.

Op 16 september 2016 is de volgende gedeeltelijke maansverduistering  te zien in de bijschaduw.  Bijschaduw wil zeggen dat de maan gedeeltelijk is bedekt.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500