Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Grote dartwinkel in Zwartsluis

Geplaatst op: 22 september 2015

“Als je iets doet, moet je het goed doen…”, leerde Bennie Rook van zijn vader. En dus wil hij met zijn Rookdarts uitgroeien tot een begrip in Noord-Nederland. Samen met echtgenote Martine opent hij zaterdag zijn bedrijf aan de Zomerdijk 88a. Daar verkoopt het echtpaar ook werkkleding. Topdarter Co Stompé is zaterdagmiddag aanwezig voor demonstratiewedstrijden.

“We zijn nog druk aan het schoonmaken en inrichten…”, verontschuldigt Martine Rook zich dinsdagmiddag. Alle werkkleding moet bijvoorbeeld nog worden opgehangen, hoewel de darthoek is al ingericht. “Maar we komen nog een kast te kort”, zegt Martine. De zaak wil dan ook uitblinken in een breed assortiment. “Meestal vind je dartmaterialen in een winkel die ook wat anders verkoopt. Wij willen een echte speciaalzaak zijn. Uiteraard hebben wij een webshop, maar hier in Zwartsluis kunnen mensen de spullen zelf uit proberen.”

Daarvoor beschikken ze over drie dartbanen, voorzien van alle elektronische apparatuur. Rookdarts heeft bovendien alle bekende merken op voorraad. “Wij kiezen bewust voor een grote zaak. Die heb je nog niet zoveel. In Rotterdam zitten er een aantal in één straat en in Deventer heb je een grote winkel. Wij willen de zaak voor Noord-Nederland worden. Ook bewust kiezen we niet voor een winkelstraat. Zonder te generaliseren is dart een mannensport. En mannen willen de auto voor de deur parkeren en niet eerst een stuk moeten lopen.”

Ze heeft in Bennie misschien wel het beste voorbeeld. Hij is de dartexpert van het duo. “Zelf dart ik ook wel eens, maar ik ben weinig talentvol. Bennie bedrijft de sport al dertig jaar en dart in Steenwijk op aardig niveau. Hij kan mensen goed adviseren over de juiste materialen. Al moet ik zeggen dat ik ondertussen ook best weet wat er te koop is. Als je zo’n hele webshop moet vullen, kom je een eind…”

Rookdarts is gevestigd in een pand uit 2012 dat nog nooit ‘bewoond’ is geweest. De bouwer had het niet nog niet nodig. “Wij zijn dus de eerste bewoners. Zelf komen we uit Sint Jansklooster en we hebben op een aantal plekken in de regio gekeken, maar kwamen uiteindelijk toch op deze locatie terecht. Het is groot, zodat we ook ruimte hebben voor de werkkleding.”

Want dat is eigenlijk de ‘corebusiness’, zegt Martine, hoewel ze ook begrijpt dat volledig de meeste aandacht uitgaat naar de darttak. Met de Nederlandse successen in Engeland is de sport immers hot. “Onze dartafdeling is vooral uit hobby ontstaan, maar desondanks pakken we dat serieus aan. We zijn benieuwd of het gaat draaien, maar experts zeggen dat je daar wel een paar jaar voor nodig hebt voordat je het weet.”

Eerst maar eens de opening. Over de precies openingshandeling denkt het duo nog na, maar zeker is dat topdarter Co Stompe vanaf 12.30 uur de hele middag demonstraties geeft. Commentaar is er van Jacques van Nielaat. Dan weet de ware dartkenner wel genoeg.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500