24 april 2024 t’ Olde Staduus

Legendarische bekerwinst voor Sportclub

Geplaatst op: 22 september 2015

Uitblinker Artien viert feest in de kleedkamer.

Sportclub Genemuiden heeft dinsdagavond in een legendarische bekerwedstrijd ADO Den Haag uitgeschakeld. Dat gebeurde na een enerverend duel dat in 3-3 eindigde.  Het volkomen leeg gespeelde Sportclub bleek vervolgens in de penaltyreeks geestelijker fitter dan ADO. Albert Flier stopte uiteindelijk een strafschop van Kevin Jansen.

Sportclub Genemuiden begon met een soort overrompelingstactiek tegen de eredivisionist. Dat leidde na een minuut al tot een enorme kans voor Patrick Lip, die doelman Zwinkels echter niet wist te passeren. Genemuiden bleef daarna even vol gas geven, maar raakte langzamerhand de controle kwijt. ADO Den Haag kwam beter in de wedstrijd en liet steeds nadrukkelijker het niveauverschil zien. Dat leidde na een dik kwartier tot een knappe treffer van Gorré. Genemuiden probeerde daarna van alles, maar kreeg de bal nauwelijks meer bij de creatieve spelers. Aan de andere kant hield de defensie aardig stand. Een wat knullige goal van Havenaar leek in de 37e minuut echter de beslissing in de wedstrijd.

Vlak voor rust kon Genemuiden toch wat tegen doen. Na een corner kon Van der Kolk de bal binnenwerken, zodat Sportclub toch met een goed gevoel de kleedkamer opzocht. En daar kwam de ploeg als herboren uit. ADO werd over het hele veld opgejaagd en dat leidde ook tot veel balverlies bij de Hagenezen. Uit een van die momenten werd Van der Kolk na een schitterende pass van Lip aan de rechterkant weggestuurd. De sportleraar bleef akelig kalm en scoorde op buitengewoon knappe wijze de 2-2.

Ondertussen was er sprake van twee gelijkwaardige ploegen. ADO had meer balbezit, maar wist nauwelijks kansen te creëeren en Sportclub bleek in de counter af en toe gevaarlijk. Daarbij moest de ploeg wel opboksen tegen de scheidsrechter, die veel te vaak de kant van Den Haag koos. Coach Hennie in ’t Hof leek merkwaardig te wisselen door de creatievelingen Lip en Jansen te vervangen door Visscher en Christiaan Riemens, maar hij bleek het uiteindelijk bij het rechte eind te hebben. Zowel Visscher als Riemens vielen uitstekend in. Naarmate het einde naderde zette ADO Den Haag desondanks steeds meer aan, maar de in de eerste helft nog weifelende Flier redde een aantal malen grandioos.

Zo moest het uiteindelijk op een verlenging aankomen. In de rustpauze uitte Henk Fraser luid zijn ongenoegen over de spelers van ADO, terwijl bij die van Genemuiden massaal krampaanvallen moesten worden weggewerkt. Desondanks kwam Genemuiden opnieuw frisser aan de aftrap. Zelfs nadat de arbiter Van der Kooy naar de douche stuurde vanwege zijn tweede gele kaart, beide van het pietluttige soort. Ondanks dat overtal bleef Genemuiden overeind. Uit een wat onoverzichtelijke situatie zette Jacco Riemens zijn ploeg zelfs opnieuw op voorsprong. En daar zette ADO in de eerste helft van de verlenging helemaal niets tegenover.

In het tweede deel was dat anders. ADO zette aan en veel Genemuidenaren liepen op hun tandvlees. Flier ranselde echter werkelijk alle ballen uit zijn doel, tot de 120e minuut. Invaller Marengo schoot met een harde schuiver de 3-3 binnen. En dat betekende strafschoppen.

Daarin bleek Flier opnieuw in schitterende vorm, terwijl bij Genemuiden alleen Christiaan Riemens miste. Uiteindelijk startte Flier met een laatste redding een ongekend volksfeest.