Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Dichtbundel over Zwartsluis

Geplaatst op: 25 september 2015

Burgemeester Eddy Bilder nam vrijdagmiddag het eerste exemplaar van de dichtbundel Dicht bij Zwartsluis | Poëzie & Omgeving uit handen van bibliothecaris Marjolein Lolkema in ontvangst. “Poëzie is een manier van ontspannen”, vond burgemeester Eddy Bilder. “In deze maatschappij waar de druk om goed te presteren hoog is, moeten we ruimte geven aan creativiteit. Het is heel goed om tijd te nemen voor creatieve dingen, zoals dichten of zingen. Zelf teken ik heel graag. Heel goed dat ook een middelbare school aandacht besteedt aan creativiteit.”

De afgelopen weken hebben de derdeklassers (14 en 15 jaar oud) een ontdekkingsreis gemaakt door Zwartsluis. Na een les spelen met taal en verbeelding mochten de leerlingen zelf de pen pakken om een gedicht over hun Zwartsluis te maken. “Woordkunstenaars zijn geboren”, aldus een docente. De veertig beste gedichten zijn in de dichtbundel terecht gekomen. Het is niet een en al lofzang over Zwartsluis, blijkt wanneer tien leerlingen hun zelfgeschreven gedicht voordragen tijdens de boekpresentatie. Zo zegt Richard dat hij zich irriteert aan de bruggen en vindt Sem Zwartsluis een deftig dorp.

De vijftienjarige Roos uit Hasselt schreef een gedicht over de waterwolf. “Ik had dat verhaal een keer gehoord, dus vond ik het wel leuk om daar over te schrijven.” Hoewel ze het poëzieproject interessant vond tekent ze liever. Voor Albertina (14) was het verdronken dorp Beulake aanleiding om een gedicht te schrijven. “Het is niet de eerste keer dat ik dicht, ik schrijf wel vaker. Het ligt maar net aan mijn bui wat voor een gedicht het wordt, soms romantisch, soms chagrijnig.” Dat ze in de dichtbundel terecht is gekomen, vindt ze een hele eer, maar ook niet helemaal eerlijk. “Ik heb gedichten van klasgenoten gelezen en die vond ik veel beter, maar de jury beslist natuurlijk.”

Naast gedichten van de leerlingen, staat er in de bundel ook poëzie van lokale dichters als Doortje Stam en Koos Geerds. De dichtbundel is te vinden in de bibliotheek en in De Sluuspoort aan de Handelskade in Zwartsluis.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500