Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Onderwijs (column Erik Driessen)

Geplaatst op: 29 september 2015

Ik heb een zoontje van vier. Die bezocht vorig jaar met zijn school een theatervoorstelling, een kerkdienst, twee keer een boerderij, een bos en het bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Buiten dat was er een sportdag, een Koningsdag en natuurlijk een schoolreisje. En vermoedelijk mis ik nog een aantal uitjes in deze opsomming. Hij ging nog net niet op excursie naar Rome of Parijs.

Dat is weggelegd voor het middelbare onderwijs. Vorig jaar had ik een dag een stagiaire die de week erop naar Frankrijk ging. Een weekje sfeer proeven in Normandië. En ondertussen had ze een bijbaantje aangekomen zodat ze volgend jaar ook mee kon naar China. Ik herhaal naar China. Het enige contact dat ik vroeger had met China was de babi pangang van het chinees restaurant. En dat bezoek was dan weer niet in opdracht van school.

Er is blijkbaar veel veranderd in het onderwijs. De enige keer dat ik vroeger op de christelijke mavo in Zwartsluis buiten kwam was volgens mij in de rookpauze, bij die brommers in dat daartoe bestemde hok, of op weg naar de gymzaal. Daar moest je vogelnestjes doen, in touwen klimmen en koprollen maken tot je eindelijk mocht voetballen of volleyballen. Ik kwam daar meestal niet aan toe, wat op zich jammer was, want mijn sterkste punt op sportgebied is toch echt voetballen.

Verder herinner ik mij dat we met de leraar Biologie welgeteld één keer in de vier jaar naar de Barsbeker Binnenpolder fietsten. Daar wees hij wat plantjes in de berm en toevallig passerende kikkervisjes aan. Daarna spoedden we ons zo snel mogelijk weer naar binnen. Al gingen we natuurlijk ook nog een paar dagen op schoolkamp. Op de fiets naar Zuidwolde, wat we in een paar uur tijd omdoopten tot Zuipwolde. Wellicht lag daarin de reden dat we verder niet meer zoveel buiten kwamen.

Ondertussen is mijn zoontje weer thuis van school. In zijn tas zit een briefje. Volgende week is het gekke kapseldag. Dan moet ie met afwijkend haar op school verschijnen. Kleurtje erin, kuif omhoog of gekke pruik op. Alles mag. Het onderwijs is inderdaad danig veranderd.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500