Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gratis boek in de bibliotheek voor leden

Geplaatst op: 21 oktober 2015

Peter Müller (A.L.Snijders),auteur,dichter,schrijver. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Amsterdam, 25 januari 2007

Alle Bibliotheken in Nederland nodigen leden uit om hetzelfde boek te lezen en hierover te discussiëren. Tijdens deze tiende Nederland Leest Campagne van 2015 staat het korte verhaal centraal.
A.L. Snijders, de bekende auteur van korte verhalen (ZKV’s), stelde speciaal voor bibliotheekleden een verhalenbundel samen met een staalkaart van Nederlandse korte verhalen. Tijdens Nederland Leest (van zondag 1 november tot en met maandag 30 november 2015) krijgen bibliotheekleden deze verhalenbundel gratis van de Bibliotheek Zwartewaterland (zolang de voorraad strekt). Extra bijzonder dit jubileumjaar: in elke provincie verschijnt een aparte editie van de bundel, aangevuld met mooie korte verhalen uit de regio.

A.L. Snijders
Het korte verhaal is ‘geboren’ in de Verenigde Staten en is daar enorm populair onder de lezers, net als in Engeland. De auteur A.L. Snijders vindt het zelf jammer dat lezers in Nederland het korte verhaal nog niet zo omarmen. Eerst hield hij het aanbod van het CPNB nogal af om een bundel samen te stellen voor deze tiende editie van Nederland Leest, maar juist omdat zijn hart bij het korte verhaal ligt en hij het belangrijk vindt dat zoveel mogelijk lezers gaan ontdekken hoe heerlijk het is om korte verhalen te lezen heeft hij het toch op zich genomen een korte verhalen bundel samen te stellen. Want, zo stelt hij in een NOS-interview op 11 februari 2015: “Het is raadselachtig waarom het hier niet lukt.”

Zelf is de auteur A.L. Snijders bekend vanwege zijn zeer korte verhalen die hij zelf zkv’tjes noemt. Deze zkv’tjes kunnen heel kort zijn. Soms maar een paar regels. Voordat hij bekend werd van zijn zkv’tjes maakte hij furore vanwege zijn columns (eigenlijk ook korte verhalen natuurlijk). In 2010 won hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. A.L. Snijders leest zijn zkv’s geregeld voor in de radioprogramma’s De Avonden en De Ochtend van 4. Zijn auteursnaam A.L. Snijders is een pseudoniem van Peter Cornelis Müller.

Dinsdag 27 oktober 2015 komt de auteur A.L. Snijders voorafgaande aan Nederland Leest naar de Bibliotheek Hasselt. SCAB en Bibliotheek Zwartewaterland hebben de auteur alvast uitgenodigd Nederland Leest te openen. De avond begint om 20.00 uur.

Korte Verhalen schrijfwedstrijd
Stuur (vanaf vrijdag 30 oktober) vóór 22 november jouw inzending van maximaal 400 woorden in. Juryvoorzitter Ernest van der Kwast trakteert de winnaar op een exclusieve masterclass en laat het winnende verhaal debuteren op NPO Radio 4!

Scholieren
Op woensdag 25 november wordt via www.nederlandleest.nl het scholierenprogramma Nederland Leest Live! uitgezonden. Met presentator Arie Boomsma en hoofdgast A.L. Snijders. In Zwartewaterland gaat er naar het Agnieten College Zwartsluis speciale schoolpockets van deze editie van Nederland Leest.

Voor meer info: www.bibliotheekzwartewaterland.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500