Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
12 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Insectenhotels in trek

Geplaatst op: 22 oktober 2015

Zeker honderd regionale tuinen zijn sinds deze week vriendelijker ingericht voor insecten. Zoveel kinderen maakten namelijk al een insectenhotel bij Bezoekerscentrum De Wieden. Het is een van de herfstvakantieactiviteiten van Natuurmonumenten in Sint Jansklooster. En om bij de tijd van het jaar te blijven: het loopt aardig storm.
Vrijwilligers van Natuurmonumenten scharrelden de afgelopen weken materialen (vooral hout, riet en spijkertjes) bij elkaar voor ongeveer 150 hotelletjes. Dat aantal is er donderdag vermoedelijk al aardig doorheen, denkt gastvrouw Maaike Vredeveld aan de balie van het Bezoekerscentrum. “Wij hebben deze activiteit een aantal jaren niet aangeboden. Wellicht is daarom de belangstelling dit keer zo groot. Al is het hier tijdens de voorjaars- en de herfstvakantie altijd druk. We zien dan ook opvallend veel opa’s en oma’s met hun kleinkinderen.”
Vrijwilliger Gé helpt aan de kassa een moeder met twee kinderen. Die komen niet voor het insectenverblijf, maar voor een vaartocht. “’Moet dat nu echt?’, vroegen ze vanochtend nog, met het oog op de regen. Maar ik heb poncho’s en droge kleren bij me. Dat komt helemaal goed”, glimlacht de moeder. “Het is een extra uitdaging nu. Kom je bij mooi weer nog een keer terug…”, moedigt Vredeveld het stel aan.
In de Bollemaat werken vrijwilligers Co en Marjan ondertussen met de kinderen aan de insectenhotels. Het geram van de hamers klinkt hard in het kleine gebouwtje. Er zijn inderdaad ook vandaag veel grootouders. “Ik vind het belangrijk om de kinderen iets over de natuur mee te geven, want ik heb de indruk dat die achteruit holt”, zegt een oma uit Meppel. “Onlangs liepen we op een pleintje. Een vader liet zijn kinderen zien hoe je margrietjes en boterbloemen kapot kunt trappen. Dat is toch ongelooflijk?”, gaat de vrouw verder. En tenslotte: “Zelf maak ik mijn tuin zo diervriendelijk mogelijk. Dat wil ik via deze activiteit een beetje overdragen.”
Buiten vertrekt ondertussen de excursieboot van Natuurmonumenten richting de Beulakerwijde. Ook die is goed gevuld, ondanks het herfstachtige weer. “Zo langzamerhand is het vaarseizoen voorbij, mensen willen nog snel een keer het water op”, weet Vredeveld. Voor de liefhebbers is zaterdag daarvoor ook nog een uitgelezen moment. Natuurmonumenten gaat dan tijdens de ‘nacht van de nacht’ het water op. Eén boot is al volgeboekt, op de andere is nog plek. Wie aan wal wil blijven, kan ook in het donker de watertoren van Sint Jansklooster beklimmen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500