Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Enthousiasme over sluitende begroting

Geplaatst op: 29 oktober 2015

De gemeenteraad toonde zich donderdag positief over de begroting van de gemeente voor de jaren 2016-2019. “Blij dat er financieel gezien weer licht aan het einde van de tunnel is”, vatte Maarten Slingerland van de SGP de meningen aardig samen. Op enkele punten hadden de partijen nog wel opmerkingen.
Dezelfde SGP wil bijvoorbeeld dat de gemeente toch nog eens kijkt naar het verhogen van precariorechten. Het college raadt dat af, omdat de rechten binnenkort afgeschaft zouden worden. Ook wil de gemeente de burgers niet met hogere lasten confronteren. Slingerland vroeg zich ook af of de extra investering van 75.000 euro in onkruidbestrijding betekent dat de straten er straks netter uitzien. Dat is het niet geval, kon wethouder Visserman hem uit de droom halen. “Wij mogen van de overheid niet alle bestrijdingsmiddelen meer gebruiken. Alternatieven zijn duurder. We betalen dus straks meer, maar de kwaliteit blijft hetzelfde.”
Veel partijen zijn blij dat er 2,4 miljoen euro beschikbaar is voor de aanpak van achterstallig wegenonderhoud. Roel Withaar van Gemeentebelangen wilde weten of er al een lijst van aan te pakken straten is. Visserman kon die niet noemen, maar stelde dat binnenkort de aanbesteding al van start gaat. Klaas Eenkhoorn van de PvdA vroeg ook op ‘controle van het uitgevoerde werk’ te letten. “In Genemuiden springen de tranen je in de ogen. Een aantal wegen die een paar jaar terug nog zijn aangepakt, liggen er bedroevend bij.”
De VVD verbaasde zich over de veertien vragen die coalitiepartij CDA stelde naar aanleiding van de begroting. “Is er een oppositie binnen de coalitie?”, vroeg John Smits zich af. Hij vindt het ook vreemd dat het CDA eigenlijk van de hondenbelasting af wil. “Dan schiet u een gat in de begroting…”, aldus Smits. Ook de ChristenUnie, ook coalitiepartij, verbaasde zich wat over het CDA dat stelde alleen naar 2016 te willen kijken. “Maar we behandelen nu toch echt de begroting voor de jaren tot 2019…”, aldus fractievoorzitter Spoelstra.
Vanwege tijdgebrek kon de begroting overigens nog niet worden aangenomen. Dat gebeurt nu over twee weken.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500