Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
12 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De Biezen (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 1 november 2015

Vorige week hoorde ik op de radio dat restaurant “de Librije” uit Zwolle door het culinaire vakblad Lekker is verkozen is tot beste restaurant van Nederland. Het zal wel.
Persoonlijk heb ik het niet zo op sterrenrestaurants. Uit eten gaan is voor mij vooral een sociaal gebeuren. Gezellig met een groepje mensen lekker bijpraten en ondertussen een vorkje wegprikken. Als het even kan met een goed glas bier erbij. Zo ongeveer.
In sterrenrestaurants ligt de nadruk meer op hetgeen wat op je bord geserveerd wordt. Ik vind Jonnie Boer een sympathieke en bevlogen kerel, maar al die bijzondere liflafjes hoeven wat mij betreft niet zo. Maar ieder z’n smaak zullen we maar zeggen.

In schril contrast met de uitverkiezing van het beste restaurant van Nederland stond het korte berichtje over de sluiting van onze lokale eetgelegenheid “de Biezen”. We worden in Genemuiden nou niet bepaald verwend met een overweldigend aanbod aan keuzemogelijkheden wanneer je eens een hapje buiten de deur wilt eten.
We hebben een Chinees, een pizzeria, enkele cafetaria’s en tot voor kort dus “de Biezen”.
In een kort persberichtje las ik tussen de regels door dat een dergelijk restaurant met enkel een goede bezetting in het weekend niet in de benen te houden is. Ik neig ernaar dat wel te geloven. In Nederland – en zeker in Genemuiden – is het niet de gewoonte om midden in de week een restaurant te bezoeken. Onlangs was ik in Zuid-Amerika. Daar is de cultuur duidelijk anders. Daar zitten de restaurants ook doordeweeks gewoon vol.
Maar bij Bert en Geer van de Vegte kwam in de normale werkweek gewoon te weinig klandizie. Dan kun je je in het weekend het vuur uit de sloffen lopen, maar je kunt daarmee schijnbaar niet de vaste kosten compenseren.
Jammer is dat wel. Je kon bij “de Biezen” namelijk gewoon lekker eten. De kaart was misschien niet spectaculair, maar bevatte wel alle mogelijke klassiekers. Ook was de aankleding van het restaurant smaakvol en was het er goed toeven. Tel daarbij op dat eigenaar Bert een joviaal gastheer was, dan is duidelijk dat we “de Biezen” op zeker gaan missen. Zeker omdat we vanaf nu weer ons heil buiten onze stad moeten zoeken voor een restaurant van dit kaliber.

Genemuiden maakt qua uitstraling momenteel een uitstekende ontwikkeling door. Kijk maar eens wat er rond de oude Boni allemaal gerealiseerd is. En wat te denken van de voorliggende plannen voor het Havenplein? Of de wijzigingen die op het Tag zijn of worden doorgevoerd. En ook de Achterweg wordt stukje bij beetje een pareltje. Dan is het ronduit teleurstellend te noemen dat we op culinair gebied alleen maar achteruit boeren.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500