Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Biljartvereniging blijft groeien

Geplaatst op: 20 november 2015

Deelnemers Van Ingen Toernooi op de foto bij de sponsor

Klaas van den Berg speelt vandaag weer in het Van Ingen Biljarttoernooi. Afgelopen woensdag was hij te gast in het Genemuiden Actueel Sportcafé. Daarin vertelde hij over de succesvolle overstap van de biljartvereniging van het café naar de Rank. “We groeiden toen meteen van vijftien naar dertig leden. En ondertussen zitten we al op vijftig. We zijn nog niet uitgegroeid.”

De ooit in Genemuiden florerende sport was tot een dieptepunt weggezakt. Een paar mensen stonden nog rond de tafels in voormalig Hotel Zwartewater. “Het café is in Genemuiden voor veel mensen toch een drempel. Daarom had ik toen ik in 2007 voorzitter werd, meteen het idee om een eigen locatie te zoeken. Toen De Rank op ons pad kwam werd dat serieus en de overgang heeft geweldig uitgepakt.”

Maar de leden zijn voor het grootste deel op leeftijd. Jonge aanwas is er niet of nauwelijks. “Vroeger zag je in elk café een biljart, nu nergens meer. Dan kom je niet in aanraking met onze sport. Wij hebben bovendien concurrentie van de Inbox, de Playstation en weet ik wat nog meer. De biljartsport heeft een stoffig imago. De bond probeert wel om daarvan af te komen. Zo is het vanaf komend seizoen niet langer verplicht om zo’n hesje met die vlinderstrik te dragen.”

De biljartvereniging in Genemuiden heeft ook wel geprobeerd om de jeugd te bereiken. “Wij hebben een tijd een poolbiljart neergezet, maar daar kwam niemand op af. Omdat we de ruimte prima kunnen gebruiken, staat er nu weer een gewoon biljart. Zorgen baart me de situatie eigenlijk niet. Ik denk dat veel mensen die met voetballen stoppen straks interesse in de biljartsport hebben. Dat komt wel goed. Belangstellenden kunnen hier altijd binnenlopen. Bijna elke middag zijn er wel mensen aan het biljarten.”

Van den Berg is zelf misschien wel de beste biljarter van Genemuiden. Toch staat hij in de onderlinge competitie voorlopig slechts negende, zo had een bezoeker van het Sportcafé uitgezocht. “Wij spelen met een handicap. Dat betekent dat een goede biljarter met een flinke achterstand begint. Op die manier kan iedereen kampioen worden”, legde Van den Berg uit, die onlangs zijn eigen record caramboles verbeterde.

Na het Slagerij van Ingentoernooi is het jaar voor de biljarters nog niet voorbij. Op 22 december staat er bijvoorbeeld nog prijsbiljarten op de kalender.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500