Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Voetvolk (column Gerrit van Houwelingen)

Geplaatst op: 27 november 2015

In de vooravond laat hij de kooiker uit. De zwaluwen van het veerhuis hebben plaats gemaakt voor de vleermuizen uit het plantsoen. Ze scheren rond de vijverbrug net boven de waterspiegel. Het zal niet lang meer duren of ze gaan in winterslaap. Maar waar? Daar is hij nog steeds niet achter. De populieren en essen laten hun blad vallen. Hij loopt na te denken over zijn openingswoord voor de studiedag van de federatie. Het thema van die dag is ‘kwaliteitszorg’, zo’n modewoord waar je alle kanten mee uit kunt. Hij broedt op een humoristische overdenking. Ondertussen hapt zijn kooiker naar een voorbijsnorrende scooter.

Het wordt een aangename studiedag aan de boorden van het Zwartewater. Vooraf mag hij het voetvolk waarschuwen. Niet hier wordt kwaliteitszorg vorm gegeven, maar bij jullie op de werkvloer, niet in de computer van je directeur, maar in jouw zorgmap in je klas. Er is ook een workshop over hoogbegaafdheid en daar ontmoet hij een oud-klasgenoot van de kweekschool, een weerzien na dertig jaar. ‘Joh’, zegt ze, ‘ik herken je aan je stem’. Hoe staat dat ook al weer in de Schriften? De handen zijn van Ezau, maar de stem is van Jakob.

Een week later laat hij zich overhalen om als vertegenwoordiger van het voetvolk een vergadering op Windesheim bij te wonen. Het ministerie van onderwijs vraagt zich af of het de goede dingen doet en de dingen ook goed doet. Met heeft het nieuwe kerndoel ‘burgerschapsvorming’ in het leven geroepen en nu mag hij als veldwerker ook zijn zegje doen. Hij weet zich echter zwaar van tong en voor hij wat te berde kan brengen, hebben rappe monden al een uitgesproken visie neergezet: geen blauwdruk, wel ondersteuning in het trainen van leerkrachten, geen losse leergang burgerschap, wel een leerstofoverstijgend vakgebied. Hij kan het er wel mee eens zijn, maar diep in zijn hart weet hij dat het de waan van de dag is en over een paar jaar kraait er geen haan meer naar, laat staan het voetvolk.

Hij gaat een weekend wandelen op Schiermonnikoog. Om wat van de wereld te zien loopt hij naar de Noorde, stapt op de 71 naar Zwolle, de trein naar Groningen, met de 163 naar Lauwersoog, overvaren met de Monnik en tot slot een ritje met de bus naar zijn hotel, een aangename reis van een kleine vijf uur. Zijn verrekijker gaat mee want wie weet spot hij nog een dwaalgast. Op zaterdagmiddag wandelt hij vanuit de Kobbeduinen langs de Berkenplas terug naar het dorp waar hij een Trouw koopt. Broodprofeet Leo Prick voorspelt op de onderwijs-pagina dat het beroep van leraar een tweede of derde keuzebaan wordt. Op dezelfde bladzijde schreeuwt een kop: ‘Kort kleuteren de trend’. Kleuters die in het vierde kwartaal geboren zijn, zitten direct al in groep één, en dus geen twee jaar meer in een kleutergroep, tenzij wordt aangetoond dat ze een leerachterstand hebben. Zijn opkomende narrigheid zakt als het artikel ook nog een kleuterjuf aan het woord laat, die er anders over denkt.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500