Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gaellemuun (4)

Geplaatst op: 13 december 2015

De rubriek Gaellemuun beschrijft het verhaal achter bijzondere of juist heel gewone plekken in Genemuiden. Dit keer De Doorbraak, de plek waar Gerrit van Houwelingen ooit woonde.

’t Was in de zomer van 1978 dat wij als gezin neerstreken in Gaellemuun, twee jongetjes op de achterbank en eentje in de baarmoeder, zo’n zeven maanden onderweg. Woonden we eerst een paar maanden aan het eind van de Stuivenbergstraat in het latere Lands End, waar de wereld ophield en de Kromme Steeg begon te kronkelen, na een paar maanden verhuisden we naar de hoofdenwoning Jan van Arkelstraat 1, ten zuiden van de ‘doorbraak’, de ontsluiting naar het binnenland. Het leek toen nog een snelweg, want de Randweg is van veel latere datum. Al het zware vrachtverkeer vanaf Kampen denderde erdoor.

Eerst hebben we nog de hoop gekoesterd dat de woning van ‘Lange Gait’ bij de school hoorde, maar het bleek de andere helft van het dubbel te zijn iets verder richting ‘doorbraak’, waar ook de familie Goossen woonde, recht tegenover wat nu de Schakel heet. ‘t Was een van de duurdere huurwoningen van Gaellemuun, toen al ver over de vierhonderd gulden. Hier zou na zes jaar nog bijna onze dochter geboren zijn, ware het niet dat dokter Broere op het laatste moment een stuitligging constateerde en dat durfde deze bekwame arts toch niet aan, al was het nummer vier.

Ter hoogte van de Kerklaan, de doorsteek naar de Pr. Bernhardstraat, lag en ligt (net niet te zien op de foto) nog steeds een zebrapad, het Abbey Road van Gaellemuun, een ergernis voor jufs en meesters als haastige Gaellemunigers langs overstekende kinderen slalomden. Groep 8 leerde hier brigadieren, niet zelden balend van deze vrijetijdsberoving. Toch was het een noodzakelijk kwaad, want iedere morgen staken hier heel veel kinderen van de Ichthus en JCS over

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500