Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De favoriete muziek van Arend Booi

Geplaatst op: 16 december 2015

Aflevering van de favoriete muziek van Genemuider muzikanten. Dit keer organist en promotor van de Bovenstem Arend Booi. “Zoals een goede preek uit drie punten bestaat, zo ook mijn muziekkeuze. Allereerst de Psalmen, dan Bach en vervolgens de koorliederen”, zegt Booi.

“De psalmen staan bovenaan. De psalmen zijn mij lief en dierbaar, maar dan wel in de berijming van 1773, oude vertrouwde woorden en prachtige melodieën. In heb in de bijna 43 jaar dat ik kerkorganist ben  geen statistiek bijgehouden van de verzen die op de psalmbriefjes voor de organisten gestaan hebben, anders had ik een top-tien kunnen samenstellen. Ik denk wel dat mijn top-drie erin zou voorkomen: Ps 108 vers 2, Ps 42 vers 5 en  Ps 68 vers 2, 10 en 17.   Psalm 108 vers 2 behoort tot mijn top-drie, vanwege de laatste regel van dit vers. Mijn drijfveer. Iemand noemde ooit Ps 68 vers 10 het volkslied van de kerk, dan voeg ik eraan toe ‘Ps 42 vers 5 is dan het tweede’.

Mijn opa Van Dalfsen (van wie ik de muzikale genen heb) zat in de Tweede Wereldoorlog in de gevangenis in Kampen. Wat hij niet wist, was dat zijn zoon naast hem zat. Deze vertelde mij een keer: ik hoorde opeens ’s nachts zingen. Dat bleek zijn vader die Psalm 42 zong. “k Zal zijn lof zelfs in de nacht”.

Op uitnodiging speelde ik begin dit jaar op het prachtige Bogaardorgel in de Ichtuskerk op Urk. Onder meer de suite in Gaellemuniger stijl over Psalm 42 van Jan J.H. Post. Hij componeerde deze speciaal voor mijn 40-jarig organistenjubileum. Na afloop van de suite speelde ik in een lege kerk Psalm 42 vers 5 met bovenstem. Van het een komt het ander: ik ben benieuwd hoe het volgend jaar in een volle kerk zal klinken, de tapijtmannen samen met de vissermannen.

Psalm 68 vers 2 staat op grafsteen van mijn ouders, vandaar dat dit vers een bijzondere betekenis voor mij heeft. Bij Psalm 68 vers 17 denk ik met groot respect en waardering terug aan mijn oud-leraar en oud- collega Hendrik van de Kolk (Kölkien de bakker). Bij mijn 25 –jarig organistenjubileum sprak hij mij toe met woorden uit Ps 68 vers 17. Op de zondag in oktober dat hij overleed stond als laatste vers op het Psalmbord vers 17 van Psalm 68. Hoe bijzonder. Op verzoek heb ik op zijn begrafenis gespeeld, muziek die in het teken stond van Joh Seb Bach en dat is mijn tweede punt.”

Joh. Seb. Bach

“Mijn eerste keus valt op twee koorwerken uit Bachs Hohe Messe. Het 5-stemmig koordeel: Cum Sancto Spiritu in Gloria Dei Patris. Amen. Hogeschoolmuziek van de bovenste plank. Je kunt je voet bijna niet stilhouden, zo’n drive zit in die noten. Dan ook nog het prachtige slotkoor uit de Hohe Messe: Dona nobis pacem, geef ons vrede, er wordt veel over vrede op aarde gezongen, maar die vrede lijkt ver weg. Geef ons vrede.

Dan de moeilijke keuze uit Bachs Orgelwerke. Er zijn er zoveel. Ik ga voor het orgelkoraal: Liebster Jesu, wir sind hier. Een mooi voorbeeld van Bachs gave om melodieën te bewerken. Wordt wereldwijd gespeeld.”

Koorliederen

Sinds november 1994 zitten Tabina en ik op het Hollandkoor. In al die jaren zijn er heel wat liederen voorbijgekomen maar de volgende drie springen er voor mij toch wel uit.

Vleugels, vanwege de vogel die in deze koorbewering voorkomt.

Welkom Thuis. Dit is het lievelingslied van mijn vrouw, vanwege de emotionele tekst en de muziek die daar uitstekend bij past.

In His Love kan ook niet ontbreken, een Engels werk met een geweldig slot, bij uitvoeringen door het Hollandkoor o.l.v. de inspirerende dirigent JQ Zwart in de grote kathedralen van Nederland, heb je kippenvel op je armen.

Gedenk aan mij. Hierbij gaan mijn gedachten terug naar Hendrik Post, de aimabele, gewaardeerde 1e dirigent van het Ouderenkoor. “Gedenk aan mij” was het laatste lied dat hij het koor aanleerde. Al de jaren dat ik voor het koor stond, heb ik het lied laten zingen op de Ouderenmiddagen in februari, in die maand was hij destijds gestorven. Dit lied heeft bij mij een bijzonder plekje.

En dan tenslotte het overbekende Lichtstad, elke repetitie van Hollandkoor wordt met dit lied geëindigd. Een geliefd lied, ook in de koorwereld van Genemuiden. Persoonlijk zal ik twee uitvoeringen niet vergeten: begin maart 2013 was ik 40 jaar organist, ik zou spelen op de jubileumzangavond, in plaats hiervan speelde ik de begrafenis van mijn moeder. Lichtstad terwijl zij de kerk werd binnengedragen, met een brok in de keel.

April 2013 kon de jubileumzangavond toch doorgaan en speelde ik Lichtstad weer. Toen kwamen er veel reacties van aangedane bezoekers. Muziek en tekst, samen een grote troost, een grote gave.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500