Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De vooruitblik op 2016…

Geplaatst op: 1 januari 2016

Na alle terugblikken van de afgelopen weken is het tijd voor vooruitblikken. Ook in 2016 gebeurt er weer van alles in Genemuiden. Het is het jaar dat de Chinezen de tapijtstad en haar winkels ontdekken. Het is het jaar vol verrassende ontwikkelingen. Althans…dat zou zomaar kunnen…

JANUARI

In de derde week van januari gaat eindelijk de ijsbaan weer open. De vorst is zelfs zo streng dat het Zwartewater dicht vriest waardoor de veerpont uit de vaart gaat. “Rij maar even rond en ga niet met de pont”, zeggen de exploitanten. Een brug over de Bermsloot bezwijkt nadat er plotseling weer 234 liefdesslotjes bij zijn gehangen. De gemeente vaardigt meteen een slotjesverbod uit voor heel Zwartewaterland. Gelukkig vallen er geen gewonden bij het instorten van de brug.

FEBRUARI

Een team van Genemuiden Actueel wint de jaarlijkse Triviant-avond, maar wordt de volgende dag gediskwalificeerd vanwege ‘spieken’. De lokale band Beatfish plant na de succesvolle presentatie van hun eerste en tevens laatste album een Amerikaanse tournee. “Wil je met een band stoppen, krijg je dit”, zuchten de bandleden. Ondertussen is d’ Overtoom bezig met een reünieconcert van Toontje Lager. Ooit begaf de vloer van de oude sporthal het tijdens een concert van deze band. “Dat historische feit willen we herdenken”, zegt Overtoom-beheerder Eddy Beens.

MAART

Website Gaellemuun.nl kondigt de aankoop van een drone aan. Bij de eerste proefvlucht gaat het echter meteen vreselijk mis. Boven polder Mastenbroek komt het vliegtuigje in aanraking met de drone van Benny Breman, waarna beide gevaartes naar beneden storten. Ze vallen ongelukkigerwijs in het Varkensgat. Genemuiden Actueel bericht, zoals gebruikelijk, als eerste over dit ongeval. “We wilde net met de website www.desluus.nl beginnen en dan dit…”, reageert een aangeslagen eigenaar Klaas Noordstra van Gaellemuun.nl.

APRIL

Burgemeester Bilder komt ernstig onder vuur te liggen van de gemeenteraad als hij opnieuw meewerkt aan een 1-april grap van Genemuiden Actueel. Daarin stelt hij dat de binnenhaven van Genemuiden wordt gedempt en dat op de herwonnen ruimte een winkelcomplex met appartementen op de bovenverdieping komt. Een beproefd recept van Koraal. “Een burgemeester onwaardig, we dachten dat hij na de flauwe grap van vorig jaar zijn lesje had geleerd”, vindt ChristenUnie-voorman Tamme Spoelstra. “Dit zegt alles over het belabberde niveau van dit college”, stelt VVD’er John Smits.

MEI

Keet de Kolk overtreed voor de veertiende keer in een jaar de sluitingstijd en moet vervolgens op last van de gemeente voorgoed de deuren sluiten. Johan Snel reageert opgetogen en verandert de naam van zijn zaak aan de Oosterbrugstraat in ‘De Nieuwe Keet’. Na een teleurstellend half jaar maakt Johan de Man bekend dat hij zijn contract bij Sportclub Genemuiden niet zal verlengen. “Ik kan mijn visie niet overbrengen op de spelersgroep”, luidt zijn summiere commentaar. Willem Lanjouw wordt snel als opvolger gepresenteerd.

JUNI

Het Hervormd Wijkgebouw wordt verkocht. In het pand vestigt zich een wokrestaurant. Ook zijn er eindelijk ontwikkelingen rond het Veerhuis. De gezamenlijke kerken kopen dit pand en verplaatsen Jeugdsoos 3:16 vanuit ’t Olde Staduus naar het markante gebouw bij de pont. Voor de deur staat overigens al sinds mei een mobiele cafetaria als opvolger van de koffiebar van Marcelino. Ook is er een verrassende nieuwe huurder van de oude smederij aan de Markt: daarin komt een Italiaanse ijssalon van de familie Talamini.

JULI

De winkeliers van de MVG besluiten dat ze allemaal tijdens de bouwvak open blijven. Onder de noemer ‘Gaellemuniger weken’ komen ze met aanbiedingen die zijn weerga niet kennen. De acties zijn zo aantrekkelijk dat veel Chinezen vanuit Giethoorn de pont overtrekken naar Genemuiden. Het nakende exploitatietekort van Veerpont Genemuiden is meteen opgelost. Om op het succes in te spelen verandert de mobiele cafetaria bij de pont razendsnel zijn assortiment: hij komt nu met de ‘beste babi pangang from Holland’.

AUGUSTUS

Een verrassende winnaar van het boegsprietlopen in de binnenhaven: burgemeester Bilder opent het evenement door de eerste poging op het gladde hout te ondernemen en tot verrassing van iedereen weet niemand meer zijn tijd te verbeteren. Verder is het drie weken lang 40 graden. De politie slingert in die tijd 314 jongeren op de bon die ondanks alle waarschuwingen van de Sas afspringen. Herman de Haan verkoopt een record hoeveelheid ventilatoren.

SEPTEMBER

Genemuiden krijgt een vierde nieuwssite. Na Breman.net, Genemuiden Actueel en Gaellemuun.nl wordt www.koraepen.nl gelanceerd. Wie achter het initiatief zit, is niet duidelijk, maar op de site kondigen de makers aan dat ze ‘het nieuws net even van de andere kant’ gaan belichten. Dat doen ze onder meer met een onderwaterdrone. “Breman filmt vanuit de lucht, wij willen juist van onder de waterspiegel laten zien hoe mooi Genemuiden is”, staat op de site te lezen. Het eerste item is een film over de onderkant van de Vijf Gebroeders.

OKTOBER

Sensatie in de KNVB-beker. Sportclub Genemuiden schakelt in Amsterdam Ajax uit dankzij twee doelpunten van Stef van der Velden. In de competitie gaat het ondertussen een stuk minder. Het sterk verjongde team kan in de verzwakte Hoofdklasse C geen potten breken. “Het lukt nog niet om mijn visie over te brengen”, zegt trainer Willem Lanjouw na een nederlaag tegen en op Urk. Hij overweegt routinier Arjan Kolk terug te halen bij de selectie. Tijdens de derde editie van Eikoerei wordt weer de Bronz’n Buze uitgereikt. Die gaat naar columnist Wim Rietman.

NOVEMBER

Het succes van de biljartvereniging en de dartvereniging kent geen grenzen. In de zomer zijn beide verenigingen uit De Rank gegroeid, waarna ze een bod doen op ’t Olde Staduus. Dat draait verlies na het vertrek van Jeugdhonk 3:16 en ziet een verkoop wel zitten. Ook V&D schijnt interesse te hebben in het pand. Ook de gemeente Zwartewaterland zit weer in ernstige financiële problemen. Na een positief 2015 verloopt 2016 dramatisch, onder meer vanwege het afschaffen van de hondenbelasting. Dick Visserman komt met de opmerkelijke oplossing om het complete gemeentehuis te verhuren aan startende ondernemers. De ambtenaren worden vervolgens verdeeld over alle flexplekken in Zwartewaterland. “Een typisch geval van een win-win situatie. De gemeente is uit de problemen en de ambtenaren staan nu weer middenin de samenleving”, aldus Visserman.

DECEMBER

Alle wegen van Zwartewaterland zijn volstrekt onbegaanbaar na zware sneeuwval in december. Geld voor strooizout is er niet en uiteindelijk kunnen alle inwoners bijna drie dagen hun huis niet uit. De gemeenteraad vergadert over het autoluw maken van de Langestraat, Mark en Kruisstraat. De bezoekersstromen vanuit Zwartsluis, Hasselt en China zijn zo groot dat er regelmatig files staan in het centrum van Genemuiden. “Als we dit gebied niet afsluiten voor auto’s, gebeuren er ongelukken”, zegt wethouder Speksnijder, die in zijn voorstel ook de komst van 614 parkeerplaatsen bij De Koppel meeneemt. Daarvoor moet de ijsbaan wijken. “Ach, het vriest toch nooit”, nuanceert Speksnijder dat verlies.

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500