Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Rutger Eenkhoorn schaatst moeizaam NK Marathon Junioren

Geplaatst op: 6 februari 2016

Tekst: Teunie Rijfkogel. Foto's: Erik Eenkhoorn en Teunie Rijfkogel

Zaterdagochtend bruist Sportcentrum Kardinge in Groningen van jong marathontalent. In een ijskoude schaatshal wordt hier het NK Marathonschaatsen voor Junioren verreden. Rutger Eenkhoorn (13) uit Genemuiden heeft zich ook voor dit NK geplaatst. Hij rijdt mee in de klasse junioren C.

De hele zomer heeft Rutger al getraind. Door middel van krachttraining probeerde hij sterker te worden. Hij deed springoefeningen en onderhield zijn conditie door veel te skeeleren. Helaas kampte hij met een knieblessure, waardoor hij de laatste maanden geen twee keer per week kon trainen, maar één keer. Vandaag heeft hij het dan ook zwaar: na enkele ronden moet hij lijdzaam toezien hoe het peloton zich van hem verwijdert. Rutger: “De start ging goed, maar doordat ik de laatste maanden niet veel heb kunnen trainen, mis ik nu de snelheid om mee te komen. Ook ben ik net overgeplaatst naar deze categorie. Veel van deze jongens zijn één tot twee jaar ouder en hebben meer ervaring.”

Rutger, die traint onder leiding van Erna Last, staat al sinds zijn zesde levensjaar op de skeelers en beoefent al vijf jaar de schaatssport. Sinds vier jaar rijdt hij ook wedstrijden. Dit jaar deed hij mee aan regionale marathons, zoals in Deventer en Enschede. Op basis van deze resultaten wordt bepaald wie zich plaatst voor het NK. Op een gegeven moment werd Rutger gebeld: of hij ook mee wilde doen aan het NK. Zo belandde hij vandaag in Groningen.

Opvallend is de naam KWF Kankerbestrijding die op zijn schaatspak prijkt. Vader Gerrit: “Rutger wordt door veel bedrijven gesponsord. Bedrijven doen dit omdat ze het leuk vinden en er goed doel aan verbonden is. Een gedeelte van het sponsorgeld gaat naar het materiaal, maar de rest is voor het KWF. Ook organiseert Rutger zelf diverse acties om geld voor het KWF op te halen.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500