Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Column voor Cees (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 7 februari 2016

Deze column is voor Cees. En hij is meer dan verdiend. Cees is Cees Nieuwenhuis. U kent hem vast nog wel als bakker. Bakker Nieuwenhuis uit de Langestraat. Cees bakt al jaren niet meer, maar toch kom ik hem nog geregeld tegen. Want Cees is scheidsrechter van jeugdwedstrijden op ons sportpark “de Wetering”.

Vorige week vrijdag moest onze zoon ’s avonds voetballen voor de wintercompetitie. Het was donker, nat en koud. Ik was net thuis van m’n werk en de comfortabele bank trok als een magneet. Toch besloot ik m’n dikke winterjas aan te trekken en de wedstrijd te bekijken. Na zo’n 10 minuten had ik daar al spijt van. Ik had op de tribune beschutting gevonden tegen de elementen, maar van de wedstrijd kon ik niet warm worden. Sportclub D3 kreeg een enorme oorwassing van de leeftijdgenootjes van Be Quick uit Zwolle. Met de minuut groeide mijn respect voor één man op het veld: scheidsrechter Cees. Hij moet tot op het bot koud geworden zijn op het natte en winderige veld. Maar het was hem niet aan te zien. Hij leidde het spel soeverein. Gaf een aai over de bol aan een geblesseerd geraakte speler en had een opbeurend woord voor het knaapje dat een opgelegde kans om zeep hielp. Cees had er zichtbaar plezier in. Al had ook hij ongetwijfeld liever met een kop koffie en een stuk speculaas aan de keukentafel gezeten.

Ik heb vroeger nog met Cees gevoetbald. Als ik hem als speler zou moeten typeren dan kom ik uit bij het woord “rücksichtslos”. Vrij vertaald in het Nederlands is dat meedogenloos. Een vent die je er goed bij kunt hebben in je elftal, maar een nachtmerrie om als tegenstander tegen te komen. Als scheidsrechter is Cees ongeveer het tegenovergestelde. Hij straalt sympathie uit en is populair binnen de hele club, en zelfs bij de tegenstanders.

Nu las is via diverse media dat er te weinig jeugdscheidsrechters zijn bij Sportclub. Daardoor dreigen er zelfs wedstrijden uit te vallen. Het zou goed zijn wanneer scheidsrechters in spe eens een half uurtje met Cees gingen praten. Het zou geweldig zijn als hij zijn enthousiasme op een nieuwe generatie scheidsrechters over kon brengen.

Deze column is dus voor Cees. Maar hij is natuurlijk net zo goed voor Cor, Gerrit en Harwin. En voor alle anderen die op geheel vrijwillige basis week in week uit jeugdwedstrijden fluiten. Ik heb er groot respect voor.

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500