Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Peurvereniging K.IJ.G. (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 21 februari 2016

Ik heb het niet zo op de zogenaamde bucketlist. Dat is een lijst met dingen die je één keer in je leven gedaan moet hebben.  “Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen”, is meer mijn levensmotto. Maar zou ik een dergelijk wensenlijstje hebben gehad, dan zou een bezoek aan de jaarvergadering van peurvereniging KIJG er op hebben gestaan. En dan had ik deze wens  af kunnen vinken. Afgelopen vrijdag vond het evenement namelijk plaats. En ik was erbij.

Peuren (of op z’n Gaellemunigers poeren) is één van de oudste vormen van vissen op paling. Sinds een aantal jaren is het officieel verboden. Desondanks bestaat er een bloeiende peurvereniging genaamd K.IJ.G. Die letters staan voor Kampen, IJsselmuiden en Genemuiden.

K.IJ.G. heeft meer dan 400 leden. Slechts een aantal daarvan is actief en houdt zich onder meer bezig met het uitzetten van glasaaltjes. De overige leden steunen de vereniging en kijken uit naar hét evenement van het jaar: de jaarvergadering. Op 19 februari vond die plaats in “de Driester” aan de Kamperzeedijk. Met meer dan 300 bezoekers puilde het verenigingsgebouw werkelijk uit.

Voor mijzelf was het dus de eerste keer dat ik het evenement bezocht. Na alle verhalen die ik erover had gehoord, waren de verwachtingen hoog gespannen. En het moet gezegd: ik werd niet teleurgesteld.

Rond de klok van acht werd de vergadering geopend en binnen een kwartier werd de 10 punten tellende agenda afgewerkt. Daar kunnen ze in Brussel nog wat van leren.

Na een korte pauze was het tijd voor het klapstuk van de avond: de grote verloting. Ik ben wat gewend op dat gebied, maar de prijzenregen van K.IJ.G. slaat werkelijk alles. In 2 etappes werden zeker 200 prijzen verloot. Alles onder de bezielende leiding van Jan Willem van Riesen.

In de maanden voor de vergadering heeft het bestuur van K.IJ.G. de handen vol aan het benaderen van sponsoren. Dat de vereniging breed gedragen wordt in de gemeentes blijkt wel uit het fantastische prijzenpakket dat beschikbaar werd gesteld. Ook van de zijde van het gemeentebestuur geniet K.IJ.G. veel sympathie. Zowel de burgemeester van Kampen als van Zwartewaterland was aanwezig.

De avond verder staat bol van gezelligheid. Onder het genot van een borrel en een bal gehakt wordt in een ongedwongen sfeer lekker bij gekletst. Wie denkt dat K.IJ.G. een bejaardenclub is, heeft het mis. De vereniging heeft opvallend veel jeugdige leden. Tegen twaalf uur werden de laatste prijzen verloot en kwam aan een geslaagde avond een einde.

Na mijn opsomming van tweede prijzen uit mijn vorige column zult u ongetwijfeld nieuwsgierig zijn naar mijn rendement in de K.IJ.G. verloting. Naast een kuub zand werd ik ook de eigenaar van een prachtige buitenboordmotor, de hoofdprijs van de avond.

K.IJ.G. kan bij mij dus niet meer kapot, want ik heb een kostelijke avond gehad en werd bovendien van het “tweede-prijzen-complex” verlost.

Gepubliceerd door Erik Driessen

3 thoughts on “Peurvereniging K.IJ.G. (column Wim Rietman)

 1. jan Willem van Riesen schreef:

  De Burgemeesters van Kampen en Zwartewaterland waren niet alleen aanwezig, ook de beide wethouders waren er en de beheerder en de assistent van de Kamper wateren, n.l de Stadserven. Normaal komt ook altijd Alex Koelewijn, de voorzitter van de stichting DUPAN ( Duurzame Palingsector Nederland )maar die zat in Hamburg voor een conferentie. Wij mailen ook geregeld met onze CDA afgevaardigde in het EP in Brussel. Dus wij timmeren buiten de jaarvergadering ook elders behoorlijk aan de weg.

 2. Jan Pol schreef:

  Hallo Wim
  Een mooi stukje , maar dat peuren verboden is dat klopt niet.
  Het paling vissen met de hengel is wel verboden door sportvisserij Nederland maar ook dat is geen wet maar een regel van hun zelf.
  Dan lees ik dat er meer dan 300 leden aanwezig waren maar dat waren er rond de 220, en het prijzen pakket gaat eerder over de 400 heen wij hebben namelijk al 100 rollades en 150 makrelen en dan al die andere prijzen nog.
  Toch als nog gefeliciteerd met de hoofdprijs en het is inderdaad de moeite waard om eens mee te maken.

  Met vriendelijke groet

  Jan Pol

 3. Wout van Olst schreef:

  Eindelijk Willem I. Gefeliciteerd

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500