Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Peurvereniging K.IJ.G. (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 21 februari 2016

Ik heb het niet zo op de zogenaamde bucketlist. Dat is een lijst met dingen die je één keer in je leven gedaan moet hebben.  “Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen”, is meer mijn levensmotto. Maar zou ik een dergelijk wensenlijstje hebben gehad, dan zou een bezoek aan de jaarvergadering van peurvereniging KIJG er op hebben gestaan. En dan had ik deze wens  af kunnen vinken. Afgelopen vrijdag vond het evenement namelijk plaats. En ik was erbij.

Peuren (of op z’n Gaellemunigers poeren) is één van de oudste vormen van vissen op paling. Sinds een aantal jaren is het officieel verboden. Desondanks bestaat er een bloeiende peurvereniging genaamd K.IJ.G. Die letters staan voor Kampen, IJsselmuiden en Genemuiden.

K.IJ.G. heeft meer dan 400 leden. Slechts een aantal daarvan is actief en houdt zich onder meer bezig met het uitzetten van glasaaltjes. De overige leden steunen de vereniging en kijken uit naar hét evenement van het jaar: de jaarvergadering. Op 19 februari vond die plaats in “de Driester” aan de Kamperzeedijk. Met meer dan 300 bezoekers puilde het verenigingsgebouw werkelijk uit.

Voor mijzelf was het dus de eerste keer dat ik het evenement bezocht. Na alle verhalen die ik erover had gehoord, waren de verwachtingen hoog gespannen. En het moet gezegd: ik werd niet teleurgesteld.

Rond de klok van acht werd de vergadering geopend en binnen een kwartier werd de 10 punten tellende agenda afgewerkt. Daar kunnen ze in Brussel nog wat van leren.

Na een korte pauze was het tijd voor het klapstuk van de avond: de grote verloting. Ik ben wat gewend op dat gebied, maar de prijzenregen van K.IJ.G. slaat werkelijk alles. In 2 etappes werden zeker 200 prijzen verloot. Alles onder de bezielende leiding van Jan Willem van Riesen.

In de maanden voor de vergadering heeft het bestuur van K.IJ.G. de handen vol aan het benaderen van sponsoren. Dat de vereniging breed gedragen wordt in de gemeentes blijkt wel uit het fantastische prijzenpakket dat beschikbaar werd gesteld. Ook van de zijde van het gemeentebestuur geniet K.IJ.G. veel sympathie. Zowel de burgemeester van Kampen als van Zwartewaterland was aanwezig.

De avond verder staat bol van gezelligheid. Onder het genot van een borrel en een bal gehakt wordt in een ongedwongen sfeer lekker bij gekletst. Wie denkt dat K.IJ.G. een bejaardenclub is, heeft het mis. De vereniging heeft opvallend veel jeugdige leden. Tegen twaalf uur werden de laatste prijzen verloot en kwam aan een geslaagde avond een einde.

Na mijn opsomming van tweede prijzen uit mijn vorige column zult u ongetwijfeld nieuwsgierig zijn naar mijn rendement in de K.IJ.G. verloting. Naast een kuub zand werd ik ook de eigenaar van een prachtige buitenboordmotor, de hoofdprijs van de avond.

K.IJ.G. kan bij mij dus niet meer kapot, want ik heb een kostelijke avond gehad en werd bovendien van het “tweede-prijzen-complex” verlost.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500