Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Oranjevereniging heeft programma Koningsdag bijna rond

Geplaatst op: 17 maart 2016

(door Bas Wilberink/Stadskoerier) Het programma voor Koningsdag (27 april) in Genemuiden staat inmiddels ‘dik in de grondverf’, zo laat voorzitter Henry van Dalfsen van de plaatselijke Oranjevereniging weten. “We gaan in grote lijnen door op dezelfde voet als vorig jaar.”

Het zijn drukke dagen momenteel voor de tien bestuursleden van de 36-jarige Oranjevereniging Genemuiden. Koningsdag is dé hoofdactiviteit van het jaar en dat vergt de nodige voorbereiding. “Maar het meeste hebben we inmiddels geregeld”, laat de voorzitter weten. “Het is nu nog een kwestie van fine-tuning. Kijken wat de indeling van de dag wordt, waar we de vrijwilligers inzetten.”

Vaste onderdelen zijn de aubade, de optocht (zowel ’s ochtends als ’s avonds) en de feestavonden. Het Havenplein is op de dag zelf, van 13.00 tot 17.00 uur, uiteraard weer het middelpunt van de activiteiten. In de feesttent vinden goochelvoorstellingen plaats en op het terras is livemuziek. “Nieuw zijn een rodeostier en een kabelbaan van 40 meter”, vertelt Van Dalfsen. “Daarnaast hebben we weer de bungeetrampolines. Daar stonden ze de vorige keer een uur voor in de rij, zo populair zijn ze. Ook is er een klimwand, een springkussen en worden er suikerspinnen gedraaid.”

In de aanloop naar Koningsdag zijn er twee feestavonden in de tent op het Havenplein. Op zaterdag 23 april zet coverband Jewelste de boel weer op stelten. “Zij speelden vorig jaar ook in Genemuiden”, aldus de voorzitter. “De bezoekers vonden het optreden helemaal geweldig. Dus dachten wij: dat gaan we weer doen. Op dinsdag 26 april speelt de band Mmoozz, met twee oud-leden van K-Otic. Op dezelfde dag wordt verder een bustocht voor ouderen gehouden, vanuit de Meente. In de feesttent is ook een zangbijeenkomst van Stichting Gospelevenementen, op zondag 24 april.”

Dit jaar vieren koning Willem-Alexander en koningin Maxima Koningsdag op een steenworp afstand van Genemuiden. Toch zijn de ogen van de Oranjevereniging niet gericht op Zwolle. “Nee, daarmee hebben wij in het programma geen rekening gehouden”, legt Van Dalfsen uit. “We willen het bij ons vooral lokaal houden, hoewel iedereen van buiten Genemuiden welkom is. Ik denk dat de meeste Genemuidenaren ook niet naar Zwolle gaan, maar hier blijven. Het wordt veel te druk daar. Dat zagen we ook in 1988, toen koningin Beatrix Genemuiden bezocht.”

De Oranjevereniging is overigens nog op zoek naar vrijwilligers. “Qua dagelijks bestuur hebben we het nu goed voor elkaar, met tien leden”, vertelt Van Dalfsen. “Er is een goede takenverdeling, waarbij ik als voorzitter nu ook dingen los durf te laten. Ik weet dat het goed komt. Maar op de dag zelf kunnen we nog extra handen gebruiken.”

Naast het bestuur kan de organisatie bogen op zo’n tien vrijwilligers. “Hoe meer we er hebben, hoe korter iedereen ingezet hoeft te worden. We putten toch vaak weer uit dezelfde mensen uit onze omgeving, maar het moet geen familieaangelegenheid worden. De gemeenschap viert Koningsdag, dan zou het ook mooi zijn als we het als gemeenschap kunnen organiseren. Zo staan we ook open voor ideeën en suggesties. Als het past in ons plaatje, waarom niet?”

Twee weken voor Koningsdag krijgen de inwoners van Genemuiden een gids met het complete programma.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500