Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 mei 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Jerry Hoekman ademt muziek

Geplaatst op: 12 april 2016

“Je ademt muziek…”, concludeerde presentator Jan Blei van Umme de Toafel na een opsomming over de muzikale bezigheden van Jerry Hoekman. De aan het conservatorium opgeleide gitarist leeft van de muziek. Dat had hij vermoedelijk niet kunnen bedenken toen hij ooit als puber vroeg of Eimie Rook een band met hem wilde beginnen. “Kom maar eens terug als je ouder bent”, kreeg hij te horen.

Hoekman groeide op in het MTV-tijdperk. Een periode waarin de Amerikaanse clipzender nog de hele dag muziek aanzette. “Daar hoorde ik bands als Europe. Harde muziek en toch met melodie. Daarvoor kreeg ik een zekere voorliefde en bovendien was het de reden dat ik me anders ging kleden dan de gemiddelde Gaellemuniger. Zeker toen ik nog de gitaar ontdekte. Met een boekje uit de bibliotheek kon ik al die liedjes naspelen. Dat was het begin…en nu geef ik les aan veertig leerlingen in de week.”

Zijn bandjesleven begon min of meer tijdens de Biestemerk. “Daar sprak ik Eimie aan. ‘Meneer, wilt u een bandje met me beginnen’, zei ik. Eimie had al in veel bands gespeeld en zat vermoedelijk niet echt op me te wachten. Toen ik 17 was probeerde ik het weer en toen werd het wel wat. Dat was mijn eerste bandervaring. Meteen een prachttijd. We zijn zelfs nog op tournee door Polen geweest. We oefenden in die tijd bij een boer in Mastenbroek en Max Middelbosch hoorde ons spelen. Dat is de eigenaar van het Harley Davidson museum en hij had veel contacten in Polen. Hij vroeg ons of we daar wilden spelen. Zaten we drie weken in een tourbus…”

12×12 was de volgende stap, de band die onlangs zijn zwanenzang beleefde. “Dat was de band waarmee we echt iets wilden bereiken, maar we zijn per ongeluk in het covercircuit beland. Vrienden vroegen steeds vaker of we wat nummers op een verjaardag wilden spelen. Voordat je het weet sta je dan elke zaterdagavond nummers van anderen te spelen. Toch hebben we nog een eigen album gemaakt. En dat was meteen ons afscheid.”

Gelukkig heeft Hoekman Juust nog, de bekende Genemuider dialectband. Daarin kan hij als muzikant zijn ei kwijt. “Ik ben een creatief mens en in Juust kan ik creëren. We zijn lekker bezig en we spelen voor een ander publiek dan ik gewend ben. Met 12X12 speelden we wel op plekken waar iedereen dronken was en toch vond iedereen onze muziek dan ‘supergaaf’. Ondertussen heb ik ook nog een band met wat leerlingen. Daarin drum ik. Wat mijn vrouw daarvan vindt? Ik denk dat ze het wel goed vindt, want we hebben dat drumstel samen gekocht. Of ik heb bereikt wat ik wilde bereiken? Ik ben tevreden, dus ik denk het wel.”

Naast muziek verwierf Hoekman ook nog bekendheid als ontbijtgoeroe. Irritatie aan de eigen keukentafel leidde tot een heus boekje. “Ik kwam bij wijze van spreken depressief de trap af: zorgen dat de kinderen snel eten en dan naar school. En daar merkte ik dat veel mensen met hetzelfde kampten. Ze zijn allemaal gejaagd en mopperen op de kinderen. Zo zou het eigenlijk niet moeten. Toen ik een keer een gekke creatie van een boterham maakte, vond mijn zoontje het geweldig en hij at het brood zo op. Dat was het begin van een gekke tijd. Ik heb zelfs ontbijtsessies gegeven. Dan ging ik ergens met een flinke zak brood naartoe en vertelde ouders hoe ze moesten ontbijten. Daar zaten dan veertig man op me te wachten…”

En dan heeft Hoekman ook nog de duiven. Zijn koppel vliegt regelmatig boven de Tureluur uit. “Tja, ik weet niet wat ik daar leuk aan vind. Ik heb het van mijn familie overgenomen. Met mijn sierduiven behoor ik nog tot de top van Nederland ook. Maar vraag me niet wat nou eigenlijk de lol is…”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500