Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
3 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

LIVEBLOG: Vijf Gebroeders geeft het op (gesloten)

Geplaatst op: 30 april 2016

De Vijf gebroeders passeert Vollenhove © Erik Eenkhoorn

De Vijf Gebroeders deed, inmiddels traditiegetrouw, weer mee aan de Mattenschippersrace vanuit Blokzijl. Genemuiden Actueel was aanwezig en zorgde, middels dit liveblog, voor verslag vanaf locatie. 

18:14 – Het is voorbij. De Vijf Gebroeders heeft het opgegeven. Het Giethoornse Meer bleek zwaarder dan verwacht met de wind pal op de kop.

17:38 – De Vijf Gebroeders is bezig met de overtocht over het Giethoornse Meer, als vierde. Pieter Polman zorgde voor een foto van de passage van Jonen.

17:05 – Nog steeds vaart de Vijf Gebroeders als derde. De voorsprong op de nummers vier en vijf wordt groter. Het vroegere turfschip vaart nu ter hoogte van het pontje bij Jonen. Hierna volgt nog een overtocht over het Giethoornse Meer en daarna moet het schip richting het Noorderdiep.

16:43 – Het gaat goed met de Vijf Gebroeders. Het schip weet de derde plaats vast te houden en loopt uit op de nummers vier en vijf.

16:28 – De Vijf Gebroeders bevindt zich nu op de derde plaats in de zware klasse. Een van de schepen, de ‘Avontuur’, heeft opgegeven en vaart verder op de motor. Bij de Mattenschippersrace is het de bedoeling om zonder motor te varen.

16:01 – De Vijf Gebroeders vaart op dit moment als vierde. De Verwisseling passeerde 20 minuten geleden Jonen.

15:37 – De kans dat de Vijf Gebroeders bij deze editie als eerste eindigt, is vrijwel verkeken. Mogelijk zit een plek in de top drie er nog wel in.

 15:35 – Het is op dit moment niet duidelijk of de tactiek om te jagen wat oplevert.

15:16 – De jaagploeg is weer aan wal. Hopelijk is dat een goede beslissing.

14:54 – De Vijf Gebroeders nadert nu Blauwe Hand en ligt weer op de vierde plek in de zware klasse. De lichte klasse is nu in het voordeel, zij kunnen scherper aan de wind zeilen.

14:37 – Het schip ‘De Verwisseling’ ging zojuist als eerste door Blauwe Hand.

14:34 – De Mattenschippersrace blijft gedurende een lang deel van de dag spannend, zo blijkt. De Vijf Gebroeders schommelt momenteel tussen de derde of vierde plek. Het voormalige turfschip lijkt de achterstand dus iets in te lopen. Gisteren meldde schipper Gerrit Jan Bosman dit jaar voor de eerste plek te gaan.

14:13 – Het blijkt erg zwaar: de Vijf Gebroeders strijdt nu om de vijfde plaats van de zware klasse.

14:11 – De Vijf Gebroeders zeilt nu en ligt nog steeds op de vierde positie. Het is een zware klus.

13:43 – De jagersploeg is weer aan wal, de Vijf Gebroeders vertrekt weer.

13:08 – Rustpauze voor het zestienkoppige team van de Vijf Gebroeders. Ze liggen in de Beukersluis. Pieter Polman maakte een foto.

12:59 –  Henk Kuik maakte vanochtend foto’s van de inhaalmanoeuvre van de Vijf Gebroeders.

12:41 – De Vijf Gebroeders is bijna ter hoogte van Beukers, waar het schip drie kwartier stilligt. Er moet daar geschut worden. Niet wachten zou voordeel opleveren voor de voorste schepen omdat er maar twee schepen tegelijk kunnen schutten.

12:26 – De Catharina Anna heeft de Vijf Gebroeders ingehaald. Die ligt dus nu weer vierde.

12:15  – De Vijf Gebroeders ligt nu op de derde plek door het inhalen van de Catharina Anna. Dat schip loopt echter alweer in.

12:08 – Het is behoorlijk spannend tussen de nummers 2, 3 en 4. De laatste daarvan is de Vijf Gebroeders, maar het ligt dicht bij elkaar.

11:55 – De Dageraad heeft de mat aan boord en draait om richting het Meppelerdiep.

11:51 – Erik Eenkhoorn stond om 8:40 de Vijf Gebroeders op te wachten in Vollenhove. (Tekst loopt door onder de foto’s).

11:45 – De eerste vier schepen gaan zo de mat oppikken in Zwartsluis.

11:00 – Vijf Gebroeders is gepasseerd door de Catharina Anna.

10:50 – Genemuiden is in zicht, de eerste drie deelnemers zijn te zien vanaf het veerhoofd.

10:20 – Nu op het Zwartemeer ter hoogte van het Vogeleiland. Nog ongeveer 20 minuten tot Genemuiden.

9:55 – Het gaat nu richting de Kadoelerbrug, de zeilen zijn gehesen, en verder richting het Zwarte Meer.

9:20 – De Vijf Gebroeders nog steeds op de derde plek, ter hoogte van de Voorstersluis.

8:40 – De vloot nadert Vollenhove, nog steeds ligt de Vijf Gebroeders op de derde positie.

8:10 – Na een geslaagde start is nu de strijd begonnen. Door goed jagerswerk ligt de Vijf Gebroeders al op de derde plek.

08:00 – De strijd is begonnen. De Dageraad uit Hasselt ligt op kop, gevolgd door de Karin uit Amsterdam. De Vijf Gebroeders start als zesde.

07:45 – Het dreigt een zware race te worden, omdat er voor de deelnemers hoofdzakelijk tegenwind is. De nieuwe vlootvoogd, Ben Mondria, vaart mee op de Vijf Gebroeders.

Gepubliceerd door Sijmon Last
Van Dijk Containers 500