Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Jan van Dalfsen wilde altijd fietsenmaker zijn

Geplaatst op: 14 mei 2016

Een klassieker in het Genemuider winkelbestand: Rijwielhuis van Dalfsen aan de Langestraat 92. Vader Piet begon daar in 1968 zijn eigen zaak, waarvan de geschiedenis nog verder terugvoert. Ondertussen zwaait zoon Jan al meer dan 25 jaar de scepter. “Of ik wel eens over een andere toekomst had nagedacht? Eigenlijk niet”, zegt de ‘fietsenmaker’.

De onlangs overleden Piet kwam in de jaren zestig vanuit de Noord-Hollanse bollen naar Genemuiden. Een stadje dat hij overigens wel kende. “Zijn vader kwam oorspronkelijk uit Genemuiden en was in de crisistijd verhuisd om een bollenbedrijf in Andijk te beginnen. Een oom was mede-eigenaar van Naberman en Van Dalfsen, die lang samenwerkten. In 1968 is dat gesplitst in een autobedrijf en de winkel voor rijwielen en naaimachines. Mijn vader is toen met het laatste verder gegaan.”

En hij bracht de liefde voor de fiets en het ambacht blijkbaar over op zijn zonen, want alle twee wilden ze verder in het vak. “Mijn broer kwam eerst in de zaak en ik had ook interesse. Toen kregen we de mogelijkheid om een winkel in Hasselt over te nemen. ‘Weet je het zeker?’, vroeg mijn vader toen nog een keer. En dat wist ik, want vooral de techniek van de fiets heeft me altijd aangetrokken.”

Dat technische is zelfs weer een grotere rol gaan spelen binnen het bedrijf, vertelt Jan. “We zijn gestopt met de brommers, maar de opmars van de elektrische fiets heeft veel techniek terug gebracht. Daarin zit veel software. Ik vind het mooi om daarmee bezig te zijn. Al spreekt vooral de variatie mij aan: boekhouden, verkopen, noem maar op. Een winkel runnen vind ik prachtig om te doen.”

Stiekem vraagt hij zich wel eens af wat de toekomst van winkels in het algemeen is. Naast de komst van de elektrische fiets is het internet misschien wel de grootste verandering van de afgelopen decennia. “Natuurlijk is dat een grote concurrent. Als mensen alleen maar online kopen, verdwijnen de winkels. Soms denk ik wel eens dat niet iedereen dat ziet. Pas kwam iemand de zaak binnen met een kapot apparaat. ‘Voor een reparatie moet ik naar Zwolle…’, mopperde hij. Kijk, dat is natuurlijk wel de toekomst als iedereen op internet koopt. Sterker nog: dan moet je misschien nog wel veel verder weg dan Zwolle.”

Voorlopig is dat op het gebied van fietsen nog zeker niet het geval. Rijwielhuis Van Dalfsen draait prima. Over de locatie is Van Dalfsen ook nog steeds tevreden. “De uitbreidingen van Genemuiden zijn als het ware om ons heen gebouwd. En vergis je niet in de hoeveelheden toeristen die over de Achterweg fietsen. Ik zou kortom niet graag verhuizen”, aldus Van Dalfsen, die een opvallende trend ziet: “Fietsen zijn momenteel een beetje retro. Dunne frames, een uiterlijk uit de jaren tachtig en weinig toeters of bellen. Ook duurzame materialen zijn in opmars.”

Genemuiden omarmt dergelijke ontwikkelingen over het algemeen graag en snel. “Genemuidenaren fietsen graag op een mooie, nieuwe fiets. Je ziet hier relatief weinig oude modellen”, zegt Van Dalfsen. Of hij zelf veel fietst? Met een glimlach: “Eigenlijk maar zelden. Ik vind fietsen mooi, maar ik sleutel er liever aan dan dat ik zelf een toertocht maak.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500