Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Excursie naar Olde Maten

Geplaatst op: 22 mei 2016

Het natuurreservaat Olde Maten en Veerslootlanden (tussen Zwartsluis en Staphorst) is in 2014 volledig heringericht en vormt samen met de Weerribben-Wieden en de Rottige Meenthe het grootste aaneengesloten laagveengebied van West-Europa. Het westelijk deel bestaat uit de Olde Maten, een veenweidegebied met typische laagveenverkaveling van smalle lange percelen.

De natuur was hier vroeger hetzelfde als in De Weerribben en De Wieden, maar door verdroging en achterstallig onderhoud is er veel verdwenen. Door de herinrichting komt er weer veel van vroeger terug. Oostelijk van de Olde Maten ligt het gebied Veerslootlanden, een blauwgraslandreservaat met de laatste overblijfselen van het oorspronkelijke Staphorsterveld. Veel verdwenen planten komen hier weer terug.
De excursie in dit fraaie natuurreservaat, een activiteit van IVN en KNNV, staat onder leiding van boswachter Jeroen Bredenbeek.

Datum en vertrek: Zaterdag 4 juni om 9.00 uur vanaf het parkeerterrein bij NS station Steenwijk (Eesveense kant) en om 9.30 uur verzamelen bij de kruising Zwartewaterkloosterweg en Conradsweg in Rouveen.
Deelname: Gratis voor iedereen.
Informatie: Jeroen Bredenbeek, telefoon 06-50213096 of www.ivn.nl/afdeling/noordwest-overijssel.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500