Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gondelvaart gaat voor sneller

Geplaatst op: 28 juli 2016

Alle gondels die meedoen aan de Gondelvaart in Belt-Schutsloot varen dit jaar los van elkaar over het water. Dat is voor het eerst in de geschiedenis. Normaal gesproken zitten een aantal gondels aan elkaar vast. De organisatie hoopt met de vernieuwing¬†op minder oponthoud. “Ook komt dit het spektakel ten goede…de verschillende gondels zitten elkaar nu niet in de weg met muziek en theater”, zegt voorzitter Gert Weijs. Gedachten over een nog grotere veranderingen leven ondertussen ook al.

Weijs zit dertien jaar in het bestuur en is het grootste deel daarvan ook al voorzitter. Hij heeft er nog steeds volop plezier in. “Wel is het jammer dat we een behoorlijke bestuurswissel hebben. Omdat je steeds voor drie jaar zitting neemt, heb je daar eens in de zoveel jaar mee te maken. Dat kost elke keer energie. Maar buiten dat vind ik dit nog steeds een prachtige functie.”

Het gaat ook goed met de Gondelvaart, ondanks dat de deelname dit jaar minder is dan anders. “De Deurzetters zijn na ik geloof 25 jaar gestopt en twee andere groepen bouwen dit jaar samen een gondel. We hebben daardoor tien gondels. Op de top hadden we er ooit veertien. Zorgwekkend is het zeker niet. Onder de jeugd leeft de Gondelvaart enorm. Er zijn meerdere jeugdgroepen. Hooguit merk je dat de oudere Beltigers het lastig te combineren vinden met vakanties. En in een klein dorp vis je natuurlijk sowieso al in een kleine vijver.”

Het bestuur houdt dit jaar vast aan de succesformule van de afgelopen jaren. Dat betekent dat het dorp na de gondelvaart op vrijdag en zaterdag feest viert in de tent. Ook de kermis is er weer. “Nieuw is wel een expositie van kunstenaars uit Belt-Schutsloot in het dorpshuis. Zeker zes mensen tonen hun werk. Ook komt Frouk Alice Weijs uit Sint Jansklooster haar verhalen vertellen.”

Wel is dit jaar al volop nagedacht over een echt grote verandering, vertelt Weijs. “We denken na over twee afvaarten: een middag- en avondprogramma. De gondelbouwers zijn gematigd positief. Belangrijk voordeel is dat je met een gondelvaart in de middag interessanter bent voor families met kinderen. Maar goed: je hebt meer vrijwilligers nodig en de figuranten moeten ook twee keer aan de bak. Het laatste woord is zoals altijd aan de gondelbouwers, die moeten uiteindelijk beslissen.”

Het zijn zorgen voor morgen. Eerst moet Belt-Schutsloot nog volop aan de bak voor dit jaar. Op vrijdag 12 augustus om 20.00 uur is de afvaart. Kermis is er al vanaf donderdag 15.00 uur. Op vrijdagavond treden The Euros op in de feesttent en een dag later moet Papa di Grazzi de Belt in beweging zien te krijgen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500