Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Tapijtmuseum klaar voor de toekomst dankzij touchscreens

Geplaatst op: 2 september 2016

Henk Beens toont de werking van de touchscreens.

Met de aanschaf van een aantal touchscreens is het Tapijtmuseum klaar voor de toekomst. “We hebben steeds minder vrijwilligers die de oude ambachten beheersen. Daarom hebben we alles op film vastgelegd. Bezoekers kunnen daardoor ook zelf op ontdekkingstocht door het museum”, legde voorzitter Henk Beens vrijdagmiddag uit bij de presentatie van de touchscreens.

Natuurlijk hebben de fraaie filmbeelden niet de charme en warmte van een demonstratie van Genemuidenaren die nog precies weten hoe de tapijtindustrie in elkaar zit. Punt is dat steeds minder mensen die kennis en vaardigheden nog bezitten. En daarom moet het museum noodgedwongen een andere richting inslaan. Wel een richting die het museum ook meer mogelijkheden geeft, zegt Beens. “Als je minder mensen nodig hebt, kunnen we misschien ook vaker open. Dit systeem legt minder beslag op onze groep vrijwilligers immers.”

Dat is echter toekomstmuziek. Voorlopig zijn de vrijwilligers nog volop actief om alle technieken te laten zien. Ook dit jaar was het weer druk in het Tapijtmuseum. Regelmatig moet ‘nee’ worden verkocht aan groepen. Wellicht is dat in de toekomst ook niet meer nodig. “Al onze activiteiten zijn gericht op de status van erkend museum. Ook daarvoor moet je vaker open”, legt Beens uit.

Het systeem is aangelegd door VWC en de film is gemaakt door een Zwolse filmer. De totaalkosten van het project zijn 25.000 euro en dat geld is onder meer bijeen gebracht door Cotap, Stadwacht, het VSB Fonds, Rabobank IJsseldelta en At Blei uit Zwartsluis. Niet door de provincie Overijssel, kon Beens vrijdag niet nalaten om te melden. De provincie ging niet akkoord met een subsidieaanvraag.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500