Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bibliotheek weer ‘erkend’

Geplaatst op: 5 september 2016

De bibliotheekmedewerkers van Bibliotheek Zwartewaterland kenden enkele spannende weken. Het was weer tijd voor een nieuwe auditronde, waarbij gekeken werd of de Bibliotheek Zwartewaterland opnieuw haar certificering zou ontvangen. In 2011 werd de Bibliotheek Zwartewaterland ook beoordeeld en kwamen ze met vlag en wimpel door de auditronde. Hoe zou het nu zijn?

De auditoren vonden deze keer dat de Bibliotheek Zwartewaterland een goed geleide en goed georganiseerde Bibliotheek is, waar met bescheiden middelen veel bereikt wordt, dankzij de juiste focus op voor de Bibliotheek Zwartewaterland haalbare zaken. De auditoren waren lovend over het feit dat de Bibliotheek Zwartewaterland haar eigen kracht goed kent!

Het auditteam liet weten dat zij kennis hebben gemaakt met een klein, maar gemotiveerd team Bibliotheekmedewerkers, dat in moeilijke tijden de uitdagingen aan gaat. Dankzij zelfevaluatie, toegestuurde beleidsstukken, de betrokkenheid van de medewerkers en de support van gemeente Zwartewaterland, was de hele audit een helder proces.

Volgens de auditoren presteert de Bibliotheek Zwartewaterland voldoende en is zij goed geworteld in de gemeente. De Bibliotheek Zwartewaterland is toekomstbestendig en dit alles betekent dat de Bibliotheek Zwartewaterland wederom een erkende Bibliotheek is.

“De audit betekende dat er naar allerlei elementen van de Bibliotheek Zwartewaterland werd gekeken, zoals bijvoorbeeld: samenwerking met de gemeente, leiderschap, collectie, dienstverlening, strategie en medewerkers. We waren de gemeente dan ook heel erg dankbaar dat zij zo betrokken waren bij deze audit. De samenwerking met de gemeente ervaren wij als heel goed”, laat Hans Hilbers, directeur Bibliotheek Zwartewaterland weten.

“Deze audit betekent niet dat we nu klaar zijn, dat we gecertificeerd blijven. Het is een voortdurend proces. Er zijn altijd verbeterpunten en daar gaan we de komende jaren weer aan werken. Er komt voor onze Bibliotheek nog een spannend moment, dat is als de gemeenteraad tijdens de begrotingsvergadering aan het eind van dit jaar een beslissing over onze subsidiegelden gaat nemen”, zegt Hans Hilbers.

De audit werd uitgevoerd door de SCOB. De Stichting Certificering Openbare Bibliotheken (SCOB) bevordert in het belang van de gebruiker van bibliotheekdiensten de kwaliteit van Nederlandse Openbare Bibliotheken. De stichting heeft een onafhankelijke positie en is bezig op transparante wijze een objectief systeem van kwaliteitszorg en certificering in te richten en te onderhouden.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500